Το journaling, η καταγραφή δηλαδή των προσωπικών μας σκέψεων, συναισθημάτων, ιδεών και αναμνήσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ευεξίας με οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία – σε κάθε φάση της ζωής μας αλλά και κυρίως στην εγκυμοσύνη.

Ειδικότερα, το journaling μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος. Με το να γράφουμε σε ένα χαρτί όσα σκεφτόμαστε και όσα νιώθουμε, μειώνεται η απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης και κατ’ επέκταση μειώνεται ο αντίκτυπος των φυσικών στρεσογόνων παραγόντων στην υγεία μας.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Τι κερδίζετε αν κάνετε διαλογισμό

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, όταν καταγράφουμε αγχωτικές εμπειρίες, ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση και βελτιώνεται η λειτουργία του ήπατος. Παράλληλα, παραμένουμε προστατευμένοι έναντι αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει, επίσης, μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ του journaling και της βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης.

Το journaling είναι μια αποτελεσματική, χαλαρωτική άσκηση που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Η καταγραφή των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων μας έχει αποδειχθεί επίσης ότι βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και βοηθά ορισμένα σωματικά τραύματα να επουλωθούν γρηγορότερα.

Τι κερδίζετε αν κάνετε journaling στην εγκυμοσύνη

Ενθύμιο: Το ημερολόγιο είναι κάτι που εσείς, το μωρό σας, ακόμα και η οικογένειά σας θα μπορείτε να απολαμβάνετε για τις επόμενες γενιές.

Ιατρικό αρχείο: Τα αρχεία μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για μελλοντικές εγκυμοσύνες. Το ημερολόγιο χρησιμεύει επίσης ως ένας τρόπος για να παρατηρήσετε τυχόν συναισθηματικές, ψυχικές ή φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συναισθηματική διέξοδος: Ίσως στο ημερολόγιό σας να καταγράφετε εμπειρίες που δεν μοιράζεστε εύκολα με άλλους. Μπορεί επίσης να είναι ψυχολογικά οργανωτικό, βοηθώντας σας να αποκτήσετε εικόνα και σαφήνεια για το πώς τα πάτε.

Προετοιμασία για το μωρό: Ένα ημερολόγιο σας δίνει κάποια δομή για να προβληματίζεστε σχετικά με την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και το μωρό. Πολλά ημερολόγια περιλαμβάνουν λίστες ελέγχου για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε στο σωστό δρόμο.

Αγχολυτικό: Η τήρηση ημερολογίου για το ταξίδι σας σας επιτρέπει να ανακουφιστείτε από το άγχος και να εμφυσήσετε/επαναφέρετε λίγη ηρεμία στη ζωή σας.

Δέσιμο με το μωρό: Μαθαίνοντας να σκέφτεστε για το μωρό σας, συνειδητοποιείτε ότι χτίζετε σταδιακά μια σχέση για πολύ καιρό μετά τη γέννησή του.