Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσοι άνθρωποι έχουν γενέθλια γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου; Κι όμως, σύμφωνα με μελέτη, περισσότερα μωρά γεννιούνται αυτούς τους μήνες, πράγμα που σημαίνει πως η εγκυμοσύνη συχνά προκύπτει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η χαρμόσυνη διάθεση, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος με το σύντροφό μας και οι πιο ξέγνοιαστες στιγμές της περιόδου αυτής μπορεί να έχει κάποια σχέση με το γεγονός, ωστόσο παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obstetrics and Gynecology», τα ζευγάρια έχουν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν το χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Πρωινό με δύο υλικά για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Η μελέτη

Αφού ανέλυσαν περισσότερες από 1.000.000 γεννήσεις σε γυναίκες ηλικίας 29 ετών και κάτω, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ενδιαφέρον μοτίβο: Όπως και οι μεγαλύτερες, οι νεαρές μητέρες ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η χειμερινή περίοδος έχει… βιολογικά προνόμια για την εγκυμοσύνη. Τους χειμερινούς μήνες, η ζωτικότητα του σπέρματος αυξάνεται ενώ παράλληλα οι αλλαγές στο περιβάλλον «μεταβάλλουν» τα ωάρια μιας γυναίκας με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον γονιμοποίησης.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ενισχύουν τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος, υποστηρίζει η μελέτη.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, βοηθά

Ομολογουμένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί στις γιορτές και αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα πως το καθημερινό στρες μπορεί να δυσκολέψει τη φυσική σύλληψη, είναι γνωστό ότι το έντονο άγχος μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες των γυναικών και να επηρεάσει την ωορρηξία.

Επομένως, είναι ωφέλιμο να στοχεύουμε στην αντιμετώπισή του αφού είναι βέβαιο ότι ένα πιο υγιές σώμα, μυαλό και πνεύμα αποτελεί πλεονέκτημα για κάθε είδους σχέση μας στη ζωή, καταλήγουν οι επιστήμονες.