Η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει ότι αφορά αποκλειστικά τη μαμά, αλλά ως μελλοντικός μπαμπάς είναι σημαντικό να είστε μέρος της εμπειρίας. Βέβαια, τις φυσικές πτυχές της κύησης τις βιώνει μόνο η μαμά, αλλά η εγκυμοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το φυσικό κομμάτι.

Υπάρχει επίσης συναισθηματική προετοιμασία, στην οποία είναι σημαντικό να συμμετέχουν και οι μπαμπάδες.

Διαβάστε επίσης: Μπαμπάς-μωρό: Πώς να χτίσετε ένα ισχυρό δέσιμο

Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά υποστηρίζοντας τη σύντροφό σας σε αυτό το ταξίδι ανά τρίμηνο της εγκυμοσύνης:

Πρώτο τρίμηνο (Εβδομάδα μηδέν έως 13η εβδομάδα)

Μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να φροντίσετε την αναπτυσσόμενη οικογένειά σας καλλιεργώντας τις ικανότητές σας στην κουζίνα. Αυτό είναι μια γλυκιά και ευγενική χειρονομία, αλλά θα ήταν καλή ιδέα πρώτα να ρωτήσετε τη σύντροφό σας πριν απελευθερώσετε τον εσωτερικό σας σεφ.

Οι τρεις πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια περίεργη περίοδος με μια αίσθηση αιωρούμενης ναυτίας για την έγκυο. Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις στην εγκυμοσύνη.

Δώστε προσοχή στις λιγούρες τις οποίες εκφράζει ή εκείνες τις τροφές που της φέρνουν ναυτία. Μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εκείνη είναι να της φέρετε εκείνο το σνακ που ζητά επίμονα τις τελευταίες μέρες.

Δεύτερο τρίμηνο (14η έως 27η εβδομάδα)

Το κέντρο βάρους μιας γυναίκας μετατοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν αρχίσει να μπαίνει στο δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να αισθάνεται σημαντικά πιο βαριά και ίσως περιστασιακά να είναι λίγο ασταθής στα πόδια της.

Οι εντριβές, όχι μόνο διευκολύνουν ένα βαρύ φορτίο, αλλά και καταπραΰνουν τους κουρασμένους μύες. Εκτός από τα σωματικά οφέλη, είναι μια πολύ τρυφερή κίνηση που θα κάνουν τη σύντροφό σας να νιώσει ότι τη φροντίζουν και ότι έχει κάποιον να μοιραστεί αυτό το φορτίο. Γίνετε ο ήρωας που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.

Τρίτο τρίμηνο (28η εβδομάδα έως 40η εβδομάδα)

Τις εβδομάδες που προηγούνται του τοκετού, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι πολύ συγκεντρωμένες στον τοκετό και σε όλα όσα χρειάζονται γι’ αυτόν. Θέστε ως προτεραιότητά σας το τέταρτο τρίμηνο – τις εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού.

Είναι μια υπέροχη αλλά πολύ ευάλωτη περίοδος. Είναι σημαντικό να δεθείτε με το μωρό σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Πρέπει να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πώς θα φροντίσετε την οικογένειά σας αν πρώτα δεν φροντίσετε τον εαυτό σας;

Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα για να ετοιμάσετε γεύματα που μπορείτε να καταψύξετε και να βάλετε στο φούρνο προγραμματίστε πράγματα όπως οι δουλειές του σπιτιού. Προετοιμαστείτε να επιβιώσετε με στρατηγικούς υπνάκους.