Από τη σοκολάτα μέχρι το τουρσί, είναι δύσκολο να προβλέψετε τις τροφές που θα θέλει το σώμα σας ενώ κάνει τη σκληρή δουλειά της ανάπτυξης ενός ανθρώπινου όντος. Ωστόσο μην νιώθετε ενοχές.

Το να υποκύπτετε στις λιγούρες της εγκυμοσύνης μια στο τόσο είναι απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με την Dr. Gabrielle Sandler, M.D., κλινική επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι, αν και οι λιγούρες της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, μια περιορισμένη ποσότητα δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συνολική κατανάλωση τροφής, ούτε σχετίζεται με υπερβολική αύξηση του βάρους της κύησης, διαβήτη κύησης ή επιπτώσεων στα νεογνά», λέει.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και δουλειά: 6 tips για να ανταπεξέλθετε like a boss

Την ίδια στιγμή, ορισμένα από τα πιο συχνά επιθυμητά τρόφιμα δεν είναι ακριβώς υγιεινά. Αν η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών έχει μετατραπεί σε συνήθεια και έχετε ένα προαίσθημα ότι έχει αρχίσει να καταστρέφει την υγεία σας, η Dr. Sandler συνιστά:

Στρατηγικές που σχετίζονται με το περιβάλλον

Απομακρύνετε τις τροφές που επιθυμείτε από το περιβάλλον [και] απομακρυνθείτε από ένα περιβάλλον όπου μπορεί να συναντήσετε τις τροφές που επιθυμείτε», είναι δύο αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, λέει.

Στρατηγικές συμπεριφοράς

Το να τρώτε συχνά για να αποφύγετε την πείνα, να πίνετε περισσότερο νερό, να αντικαθιστάτε το επιθυμητό φαγητό με μια πιο υγιεινή επιλογή ή να καταναλώνετε μια μικρή μερίδα του επιθυμητού φαγητού μπορεί να λειτουργήσει καλά», λέει η Δρ Σάντλερ.

Ψυχολογικές στρατηγικές

Οι ψυχολογικές στρατηγικές περιλαμβάνουν κυρίως το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο, εξηγεί η Dr. Sandler. Αλλά μπορείτε επίσης να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες σκέψεις.

«Η απασχόληση μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την επιθυμία για φαγητό. Ή μπορείτε να αναλογιστείτε πώς η απόλαυση του επιθυμητού φαγητού μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας ή του μωρού σας».

Πότε αρχίζουν οι λιγούρες της εγκυμοσύνης;

Για μερικούς ανθρώπους, οι λιγούρες της εγκυμοσύνης ξεκινούν στο πρώτο τρίμηνο. Βέβαια, δεδομένου ότι αυτή είναι μια πιθανή περίοδος για την πρωινή ναυτία, πολλές γυναίκες στηρίζονται στους υδατάνθρακες, όπως το ξερό ψωμί και τα κράκερς.

«Η μέγιστη επιθυμία συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου», αναφέρει η Dr. Sandler, σημειώνοντας ότι η επιθυμία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο έντονη.