Η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική. Ωστόσο, έχει και τα όριά της. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την υγεία τη δική σας μα και του μωρού σας. Πώς λοιπόν δεν θα τα ξεπεράσετε;

 

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να φροντίσετε για να τα βγάλετε πέρα

Τι να προσέξετε για να μην πάρετε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας διατροφής με επαρκείς μερίδες από κάθε ομάδα τροφίμων εγγυάται ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ενεργειακές και διατροφικές απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ζητήσετε την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου που θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή τροφίμων.

Σίγουρα, μια καλή επιλογή είναι οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν τα απαραίτητα αμινοξέα και ωμέγα-3 λιπαρά και οι υδατάνθρακες. Επιπλέον, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και το σύμπλεγμα Β, είναι ιχνοστοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από το μενού σας.

Τρώτε τακτικά μέσα στην ημέρα

Η αντίληψη «τρώω για δύο» οδηγεί σίγουρα σε υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα γεύματά σας πρέπει να κατανέμονται σε μικρές μερίδες και πολλές φορές την ημέρα. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε 5 με 6 γεύματα, 3 κύρια και άλλα 3 σνακ.

Με τη μείωση του μεγέθους της μερίδας σας και τα τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πέψη θα βελτιωθεί, το φούσκωμα θα μειωθεί και η επιθυμία για περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται, θα εξαφανιστεί.

Σχεδιάστε ένα υγιεινό μενού για κάθε εβδομάδα

Ένα υγιεινό μενού περιλαμβάνει:

  • Φρέσκα τρόφιμα, όπως σαλάτες φρούτων και λαχανικών.
  • Πρωτεΐνες από τροφές όπως ψάρι, πουλερικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Συνιστώνται υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, όπως το άμυλο.
  • Επιλέξτε τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή αυτά που θα βρείτε στο λιναρόσπορο, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.
  • Ο τρόπος παρασκευής του γεύματος είναι καλό να είναι υγιεινός όπως το ψήσιμο στον ατμό ή στη σχάρα.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό όλη μέρα για να διατηρήσετε ενεργή τη νεφρική λειτουργία και να βοηθήσετε την πεπτική διαδικασία.

 

 Συμπεριλάβετε υγιεινά σνακ

Τα σνακ που θα είναι μέρος του διατροφικού σας προγράμματος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι ή οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, είναι μια καλή επιλογή.

Ομοίως, τα κράκερ ολικής αλέσεως και οι σπιτικές μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελούν επίσης μέρος της ομάδας των υγιεινών σνακ.

Τρώτε αργά

Είναι σημαντικό να μάθετε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά κάθε μπουκιά. Αυτό προκαλεί κορεσμό και βελτιώνει την πέψη.

Προσέξτε το βάρος σας από την αρχή

Από τη στιγμή που μαθαίνετε τα χαρμόσυνα νέα, είναι καλό να ζυγίζεστε κάθε 15 ημέρες για να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο βάρος σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα προσαρμόσετε τη διατροφή και τις συνήθειές σας αναλόγως. Φυσικά, μην κάνετε ποτέ υποθερμιδικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το θέμα είναι να τροποποιήσετε το πρόγραμμα διατροφής σας έτσι ώστε να μην καταλήγετε σε υπερβολές.

Διατηρήστε μια ρουτίνα άσκησης

Εφόσον ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε κάποιες ήπιες και ασφαλείς ασκήσεις. Το περπάτημα και το κολύμπι θα μπορούσαν να είναι δύο καλές επιλογές. Η γιόγκα θα σας βοηθήσει επίσης σε ένα ευρύτερο επίπεδο να προσαρμοστείτε συνολικά στις αλλαγές.