Τα παιδιά δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο εγκέφαλο και αρκετή εμπειρία ζωής για να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ως εκ τούτου, συχνά ζητούν πράγματα στα οποία ο γονιός δεν μπορεί ή δεν πρέπει να πει «ναι».

Ωστόσο, οι επανειλλημένες αρνήσεις και απαγορεύσεις στα παιδιά, χρειάζονται τον τρόπο τους…

Διαβάστε επίσης: Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα

Μην κάνετε το παιδί να αισθάνεται άσχημα που σας ρωτά

Φυσικά, δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας παγωτό για πρωινό, να πάρετε το κουταβάκι που σας ζητά επίμονα ενώ ξέρετε πως είναι αλλεργικό και δεν θα το ποτέ… ταξίδι στο φεγγάρι.

Υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις που η απάντηση δεν μπορεί να είναι «ναι». Αλλά δεν χρειάζεται να είναι και ένα ψυχρό, απότομο «όχι».

Αν πείτε στο παιδί σας πως αυτό που σκέφτεται είναι τουλάχιστον αστείο ή του απευθυνθείτε απότομα έως και εκνευρισμένα, τότε είναι πιθανό εκείνο να αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του αλλά και για τη σχέση του μαζί σας.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι αποκρίσεις μας πρέπει να διέπονται από αποδοχή και ζεστασιά, αν θελουμε το παιδί μας να αναπτύξει σωστή συμπεριφορά.

Αντικαταστήστε το «όχι» έξυπνα

Αντί για «όχι», τι θα λέγατε να εκδηλώνατε την άρνηση χρησιμοποιώντας άλλες φράσεις, όπως:

«Μακάρι το παγωτό να ήταν μια υγιεινή επιλογή πρωινού. Μπορείς να φας παγωτό αργότερα αλλά τώρα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε τοστ ή δημητριακά». Ή «Μακάρι να μην είχε κανείς μας αλλεργία στα σκυλιά. Θέλεις να μου δείξεις φωτογραφίες με σκυλάκια που σου σου αρέσουν»; Ως προς το… φεγγάρι, θα μπορούσατε να πείτε: «Τι καλά που θα ήταν να μπορούσαμε να πάμε στο φεγγάρι. Τι θα έκανες αλήθεια αν έφτανες ως εκεί»;

Η συμμετοχή στις «ευχές» του παιδιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μην ντρέπεται να μοιράζεται μαζί σας όσα σκέφτεται και να μετριαστούν τυχόν συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού του παιδιού.