Τα παιδιά ακούνε μουσική από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία μέσα από το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς της μητέρας, της φωνή της και τους εξωτερικούς ήχους που ακούγονται μέχρι μέσα στην κοιλίτσα της.

Η μουσική υπό οποιαδήποτε μορφή, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή το τραγούδι σε χορωδία μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά σε πολλαπλά επίπεδα, αφού όχι μόνο αποκτούν καλύτερη αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας αλλά ενισχύονται και οι μαθησιακές, γνωστικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.

Διαβάστε επίσης: Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση

Βάλτε τη μουσική στην… εξίσωση

Παιδιά + μουσική = καλύτεροι βαθμοί στα μαθηματικά

Η μουσική και τα μαθηματικά είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Κατανοώντας τον ρυθμό, τον ήχο, και τις κλίμακες τα παιδιά μαθαίνουν να διαιρούν, να δημιουργούν κλάσματα και να αναγνωρίζουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Φαίνεται ότι η μουσική διαμορφώνει με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλο του παιδιού, που τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα άλλα μαθητικά πεδία. Καθώς μεγαλώνουν θα κληθούν να θυμούνται τραγούδια, πράγμα που ενισχύει την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη μνήμη τους.

Στρες + μουσική = χαλάρωση

Η μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. Επιπλέον, μας βοηθά να απελευθερώσουμε με υγιή τρόπο τα συναισθήματα που μας βασανίζουν και μας γεμίζουν άγχος.

Όταν τα συναισθήματα συσσωρεύονται μέσα μας χωρίς διέξοδο έκφρασης, προκαλούν εσωτερική αναστάτωση. Όταν όμως ακούμε στίχους με τους οποίους ταυτιζόμαστε, νιώθουμε μια παρηγοριά, επειδή μιλούν για οικεία συναισθήματα που ίσως να μην είχαμε βρει τα κατάλληλα λόγια να τα εκφράσουμε.

Συναίσθημα + μουσική = αξέχαστη ανάμνηση

Η μουσική μάς συντροφεύει σε πολλά σημαντικά γεγονότα της ζωής μας – από το νανούρισμα που μας τραγουδούσε η μαμά μας όταν ήμαστε μωρά, στα πρώτα μας σχολικά χρόνια, στην αποφοίτηση, μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γράψουμε την αυτοβιογραφία μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) εξηγούν ότι τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την ακρόαση μουσικής χαράζουν στη μνήμη μας ανεξίτηλες αναμνήσεις. Μάλιστα, η σχέση μεταξύ μουσικής και μνήμης είναι τόσο δυνατή που ένα τραγούδι –εκείνο το κομμάτι που έπαιζε όσο ερωτευόμασταν, ταξιδεύαμε ή αποχωριζόμασταν ένα σημαντικό πρόσωπο– μας ξυπνά τα ίδια συναισθήματα που νιώσαμε τότε που το ακούσαμε για πρώτη φορά.

Δεν είναι τυχαίο που άτομα με Αλτσχάιμερ μπορούν να ανακτήσουν μέρος της μνήμης τους ακούγοντας τη μουσική που τους συντρόφευε στη νιότη τους. Κι ενώ πολλές φορές η μνήμη τους δεν τους επιτρέπει να θυμούνται ποιοι είναι, η μουσική έχει τη δύναμη να τους βοηθήσει να ανακαλέσουν γεγονότα του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένες νότες.

Διάβασμα + μουσική = συγκέντρωση

Καθώς η μουσική περνά στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Neurosience, ανεβάζει άμεσα τη διάθεση, αυξάνει τα κίνητρα και βελτιώνει την προσοχή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανίλα προσθέτουν ότι η μουσική χωρίς στίχους βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών, μειώνει το άγχος και ενισχύει την παραγωγικότητα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη υπόκρουση για κάθε είδους δραστηριότητα.

Άσκηση + μουσική = καλύτερη απόδοση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Psychological Bulletin», η μουσική οξύνει τις αισθήσεις, αυξάνει την απόδοση και, ταυτόχρονα, μειώνει το αίσθημα δυσκολίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ειδικοί προτείνουν να συνδέσουμε τη μουσική με αναμνήσεις και εικόνες που μας δίνουν ώθηση. Αυτό το τέχνασμα ενεργοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου που μας δίνουν κίνητρο ακόμα και όταν δεν έχουμε όρεξη να βγούμε από το σπίτι.