Ο πολύς χρόνος που περνούν τα παιδιά καθισμένα σε κλειστούς χώρους μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. Το παιδικό άγχος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με ομάδες παιδιάτρων και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να κηρύσσουν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics το 2023 διαπίστωσε ότι «μια κύρια αιτία της αύξησης των ψυχικών διαταραχών είναι η μείωση επί δεκαετίες των ευκαιριών για τα παιδιά και τους εφήβους να παίζουν, να περιφέρονται και να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες ανεξάρτητες από την άμεση εποπτεία και τον έλεγχο των ενηλίκων».

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο πρότειναν ότι «η άσκηση με περπάτημα μπορεί να μετριάσει την καρδιαγγειακή αντιδραστικότητα που προκαλείται από το στρες» και μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι το περπάτημα και το ποδήλατο στο σχολείο «συνδέεται θετικά με την ψυχολογική ευημερία των παιδιών».

Πώς ο καθιστικός τρόπος ζωής βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που ζουν σε πιο περιπατητικές γειτονιές εμφανίζουν λιγότερη παχυσαρκία, εν μέρει επειδή όταν βρίσκονται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, είναι πιο πιθανό να παίζουν μπάσκετ, και άλλα παιχνίδια.

Ερευνητές χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μαζική μελέτη παιδιών στη δεκαετία του 1990 διαπίστωσαν ότι μια πιο καθιστική παιδική ηλικία θα μπορούσε να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ως ενήλικας. Η μελέτη επισήμανε ειδικά τη σημασία της «ελαφριάς-εντατικής σωματικής δραστηριότητας» όπως περπάτημα.

Τα παιδιά που μένουν σε πράσινες γειτονιές είναι πιο χαρούμενα και υγιή

Ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και είδαν ότι εκείνα που ζούσαν σε πράσινες γειτονιές – με δάση, πάρκα, αυλές – αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.