Παρά την τεράστια επιτυχία του στο Χόλιγουντ και τα εκατομμύρια που έχει βγάλει στα 40 χρόνια καριέρας του, ο Ben Affleck δεν διστάζει να υπενθυμίσει στα παιδιά του μια βασική αρχή: τα χρήματα δεν χαρίζονται, κερδίζονται.

Σε πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή TODAY with Jenna & Friends, ο 52χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για το βίντεο που έγινε viral και τον δείχνει με τον 13χρονο γιο του σε έκθεση sneakers. Όταν ο γιος του έπιασε ένα ζευγάρι Dior Air Jordan 1, αξίας 6.000 δολαρίων, η απάντηση του Affleck ήταν άμεση: «Πρέπει να κουρέψεις αρκετά γκαζόν για αυτά», του είπε. «Σου αρέσουν μόνο και μόνο επειδή είναι ακριβά».

Διαβάστε επίσης: Reparenting: Πώς θα διαχειριστούμε άλυτα ζητήματα της παιδικής μας ηλικίας;

Για τον Affleck, αυτή ήταν μια ευκαιρία να μεταδώσει ένα πολύτιμο μάθημα: «Αγαπάς τα παιδιά σου και θες να τους προσφέρεις τα πάντα, αλλά τους κάνεις κακό αν δεν τους δείξεις πως για να αποκτήσουν κάτι, πρέπει να δουλέψουν για αυτό». Ο ίδιος αστειεύτηκε λέγοντας πως ο γιος του έχει μεν παπούτσια, αλλά όχι τα «τρελά ακριβά» που βλέπει στα social. «Του είπα: Αν τα θες, δούλεψε 1.000 ώρες. Και τότε ίσως δεν θέλεις πια να χαλάσεις τα λεφτά σου σε παπούτσια», πρόσθεσε.

Σήμερα, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Affleck έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται — με το ένα να έχει πιάσει δουλειά σε κατάστημα, σε ένα από τα πιο κλασικά teen jobs στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μπορεί ο ίδιος να έβγαλε μέχρι και 55 εκατ. δολάρια σε μία χρονιά, αλλά δεν ξεχνά τα πρώτα του βήματα. Ως έφηβος, μοιραζόταν έναν κοινό λογαριασμό με τον κολλητό του, Matt Damon, για να πληρώνουν οντισιόν, μετά από μικροδουλειές ή διαφημίσεις τύπου Burger King.

Ο Ben Affleck δεν είναι ο μόνος celebrity μπαμπάς που λειτουργεί με αυτή τη φιλοσοφία

Ο Shaquille O’Neal, πρώην σταρ του NBA, έχει θέσει επίσης αυστηρούς κανόνες στα παιδιά του: «Αν θέλεις να πιάσεις τα λεφτά μου, πρέπει να μου δείξεις δύο πτυχία», είχε πει. «Ως πατέρας, δεν δίνω έτοιμα χρήματα. Πρέπει να τα κερδίσουν».

Το μήνυμα είναι σαφές: ακόμη και αν είσαι παιδί κάποιου διάσημου και πλούσιου, δεν σημαίνει πως η ζωή θα σου χαριστεί. Και αυτή είναι ίσως η πιο ακριβή — και πολύτιμη — κληρονομιά που μπορεί να σου αφήσει ο γονιός σου.

Μαθαίνουμε στα παιδιά από νωρίς την αξία των χρημάτων

Τα παιδιά μπορούν συνήθως να κατανοήσουν έννοιες σχετικά με τα χρήματα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, λένε οι ειδικοί, και η έρευνα δείχνει ότι σχηματίζουν μόνιμες συνήθειες όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων ήδη από την ηλικία των 7 ετών.

Αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα μαθηματικά στο σχολείο και είναι σε θέση να κατανοήσουν τις συνέπειες του «αν τα έχω ξοδέψει, δεν τα έχω πια».

Επομένως, οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό από νωρίς.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών τους και από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαχείριση των χρημάτων.