Τα οφέλη της τακτικής φυσικής άσκησης είναι γνωστά. Ωστόσο, νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ένας λόγος και μάλιστα σημαντικός, για να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη, καθώς έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ενώ ενδυναμώνονται και οι πνεύμονες του μωρού.

Το άσθμα στα παιδιά

Το άσθμα είναι μια αναπνευστική πάθηση που εμφανίζεται όταν οι αεραγωγοί στενεύουν και διογκώνονται, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Η κατάσταση ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητα και για ορισμένα άτομα, επιδεινώνεται μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε ορισμένες συνθήκες εργασίας ή λόγω αλλεργιών.

Η Mayo Clinic εξηγεί ότι τα ακόλουθα μπορεί να είναι συμπτώματα άσθματος:

  • Συριγμός
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος
  • Βήχας ή κρίσεις συριγμού

Ενώ το άσθμα μπορεί να εμποδίσει την ομαλή καθημερινότητα ενός ατόμου, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η κατάσταση μπορεί να προληφθεί ή τουλάχιστον να μετριαστεί ο κίνδυνος πριν γεννηθεί ένα παιδί και όλα εξαρτώνται από την προγεννητική υγεία.

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη για γερούς πνεύμονες

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όσλο ρώτησαν πάνω από 800 νέες μαμάδες για τη φυσική τους κατάσταση στην εγκυμοσύνη. Μέτρησαν επίσης την πνευμονική ικανότητα των μωρών τους σε ηλικία τριών μηνών.

Εν κατακλείδι, διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν ήταν τακτικά ενεργές στην εγκυμοσύνη είχαν χειρότερη πνευμονική απόδοση. Αντίθετα, οι μητέρες που ασκούνταν τακτικά όταν κυοφορούσαν ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν μωρά με ισχυρή πνευμονική λειτουργία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ενσωματώνουν τακτικά την άσκηση στη ρουτίνα τους όταν είναι έγκυες.