Όπως οι πρησμένοι αστράγαλοι, η συνεχής ανάγκη για ούρηση και η αδυναμία εύρεσης ενός άνετου τρόπου για να κοιμηθείτε, ο πόνος στην πλάτη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνός στις έγκυες γυναίκες. Ορίστε λοιπόν όσα θέλετε να μάθετε για τον πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πού οφείλεται ο πόνος στη μέση

Συνήθως πρόκειται για απλή φυσική: όσο μεγαλώνει το μωρό στη μήτρα, το κέντρο βάρους σας αλλάζει, γεγονός που μπορεί να κάνει την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης πιο έντονη, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στη μέση σας. Επίσης, το επιπλέον βάρος κάνει τους μυς σας να δουλεύουν πιο σκληρά, έτσι η μέση σας είναι πιθανό να κουραστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ειδικά τη νύχτα.

Πότε πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας

Εάν η ενόχληση είναι ήπια, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας στην επόμενη επίσκεψή σας, αφού μπορεί να σας πει μερικούς καλούς τρόπους για να ανακουφίσετε τον πόνο. Εάν η ενόχληση είναι έντονη, εμφανίστηκε ξαφνικά ή συνοδεύεται από «ρυθμικούς» πόνους που θυμίζουν κράμπες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συσπάσεις, οπότε επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Τρόποι να ανακουφιστείτε από την ενόχληση στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να ανακουφίσετε τη μέση σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Σταματήστε να φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια (δεν θα είναι τόσο άνετα με τα πρησμένα πόδια σας, ούτως ή άλλως)
  • Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε επαρκώς, με μια ήπια μορφή γυμναστικής
  • Μόλις αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά σας, μην ξεχνάτε τη γυμναστική (μερικά μαθήματα προγεννητικής γιόγκα ή το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσουν)
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα οσφυϊκό μαξιλάρι στήριξης εάν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο γραφείο ή στο αυτοκίνητό σας
  • Το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι, βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας
  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας τρίψει απαλά στην πλάτη

 

*Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία έχετε σχετικά με την εγκυμοσύνη σας ή την ανάπτυξη του εμβρύου, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας