Κάθε έγκυος γυναίκα είναι διαφορετική και τα συμπτώματα κάθε εγκύου είναι διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι η κόπωση που σταμάτησε να ταλαιπωρεί την καλύτερή σας φίλη την 11η εβδομάδα κύησης θα μπορούσε να σας έρθει εσάς στον τρίτο μήνα κύησης. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πρώτα απ ‘όλα, είναι πιο συνηθισμένο η εξάντληση να αρχίζει να χαλαρώνει στο τέλος του τέταρτου μήνα – όχι απαραίτητα όταν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο, αλλά όταν ο πλακούντας έχει κατασκευαστεί πλήρως.

Αλλά και πάλι, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και ορισμένες γυναίκες βιώνουν ξανά κόπωση αργότερα στην εγκυμοσύνη τους, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο λόγω της αϋπνία της εγκυμοσύνης ή του άγχους για τον τοκετό που πλησιάζει.

Ωστόσο, ίσως θελήσετε να λάβετε υπόψη μερικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κόπωση του δεύτερου τριμήνου:

Τρώτε αρκετά;

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, η πρόσληψη τροφής πρέπει επίσης να αυξηθεί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να έχετε μικρά και συχνά θρεπτικά γεύματα, τα οποία θα διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και τα επίπεδα ενέργειας σας υψηλά. Παραλείψτε τη ζάχαρη και την καφεΐνη και καταναλώστε τρόφιμα με πρωτεΐνη, σίδηρο και δημητριακά ολικής άλεσης. Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

Κοιμάστε αρκετά;

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επαρκώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να κρίνετε αν κοιμάστε επαρκώς όχι αποκλειστικά από τον αριθμό των ωρών που είστε στο κρεβάτι αλλά από το πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση, μην αισθάνεστε ενοχές και επιτρέψτε στον εαυτό σας αυτόν τον χρόνο (φτιάχνετε έναν άνθρωπο, σε τελική ανάλυση!). Και να έχετε κατά νου ότι, παραδόξως, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να σας αφήσει κουρασμένη.

Κινείστε αρκετά;

Εφόσον ο γιατρός σας σάς έχει δώσει το «ΟΚ», φροντίστε να κάνετε μια ήπια μορφή άσκησης (π.χ. περπάτημα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και ένας ζωηρός περίπατος γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας θα σας δώσει ενέργεια.

*Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να αναφέρετε την κόπωση που αισθάνεστε στον γιατρό σας. Μπορεί να είστε κουρασμένη επειδή χρειάζεστε επιπλέον σίδηρο.