Τα μωρά γεννιούνται με τον εγκέφαλό τους «έτοιμο για τη γλώσσα», σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ως εκ τούτου, όταν παρουσιάζεται στα βρέφη η γλώσσα, είτε προφορική είτε νοηματική, ο εγκέφαλός τους είναι ήδη συνδεδεμένος ώστε να θέλει να μάθει τους κανόνες της.

Τα μωρά είναι «έτοιμα» και για την προφορική και για την νοηματική

Και αυτό δεν οφείλεται στο ότι ακούει μια συγκεκριμένη γλώσσα ενώ βρίσκεται στην κοιλιά σας για το πέρας των εννέα μηνών. Είναι ειδικά λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι διαμορφωμένος ο  ανθρώπινος εγκέφαλος, κάτι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από άλλα είδη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northeastern ανακάλυψαν ότι μόλις γεννιούνται τα μωρά, ο εγκέφαλός τους εργάζεται ήδη για να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα που ομιλείται γύρω τους. Λαμβάνοντας αυτή τη γνώση, θέλησαν επίσης να μάθουν εάν ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες για τη νοηματική γλώσσα ή αν υπήρχε διαφορετικό σύνολο κανόνων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, διαπίστωσε ότι, όπως και στην περίπτωση της προφορικής γλώσσας, ο εγκέφαλος των μωρών ήταν συνδεδεμένος για να ορίσει ένα σύνολο κανόνων στη νοηματική γλώσσα για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τι λέγεται.

Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο ίδιος γλωσσικός κανόνας στους εγκεφάλους που αποδίδονται στην προφορική γλώσσα αποδίδονται και στην νοηματική.

Πότε μπορούν να επικοινωνήσουν με την νοηματική;

Τα μωρά μπορούν πρώτα να επικοινωνήσουν με νοήματα με συνέπεια περίπου από την ηλικία των οκτώ μηνών. Ωστόσο, εάν παρουσιάζεται η νοηματική γλώσσα από τη γέννηση, ορισμένα μωρά μπορούν να αρχίσουν να επικοινωνούν ήδη από τους έξι μήνες.

Και δεδομένου ότι η νοηματική γλώσσα δεν είναι κάτι που μπορεί να δει κανείς όσο βρίσκεται στη μήτρα, είναι μια γλώσσα που λαμβάνεται ως αποτέλεσμα της εκμάθησης του εγκεφάλου όταν εμφανίζονται σημάδια στα μωρά.