Το να φοράτε τακούνια ενώ είστε έγκυος μπορεί να μην είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Δεν είναι τα ίδια τα τακούνια που δεν είναι ασφαλή. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται και οι σύνδεσμοί σας χαλαρώνουν, και αυτοί οι παράγοντες – σε συνδυασμό με τα πολύ ψηλα τακούνια– μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο πτώσης. Οι έγκυες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων γενικά και τα τακούνια μπορεί να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο. Εκτός από τα πιθανά χτυπήματα, μώλωπες και σπασμένα κόκαλα για εσάς, η πτώση ενώ είστε έγκυος σάς θέτει σε κίνδυνο για τραύμα στην κοιλιά σας, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό σας.

Η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ήδη άβολη, και σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα όμορφα αλλά πολύ ψηλά παπούτσια μπορεί να την επιδεινώσουν. Για μερικές γυναίκες, τα ψηλοτάκουνα είναι άνετα και συνεχίζουν να αισθάνονται καλά φορώντας τα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, για πολλές μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Με λίγα λόγια, αν δεν είστε σίγουρη για τα τακούνια, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε άλλες επιλογές παπουτσιών για τουλαχιστόν τους τελευταίους δύο μήνες πριν γεννήσετε.

Αξιολογείστε την κατάσταση: Εάν έχετε πολύ περπάτημα ή περπάτημα σε ακανόνιστο έδαφος, τότε τα τακούνια μπορεί να μην είναι άνετα και ενδεχομένως να μην είναι ασφαλή. Εάν πρόκειται να βγείτε για δείπνο για μερικές ώρες, τότε μπορεί να είναι εντάξει. Σε κάθε περίπτωση, μη θυσιάζετε την άνεσή σας.

Και ακόμη κι αν δεν νιώθετε άνετα να φοράτε το αγαπημένο σας ζευγάρι ψηλοτάκουνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε ακόμα να παραμείνετε κομψή και στιλάτη, επιλέγοντας ρούχα εγκυμοσύνης που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφη.

3 λόγοι να αποφύγετε τα τακούνια στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το να φοράτε ψηλά τακούνια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι άβολο και ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα να πέσετε:

Μεταβαλλόμενο κέντρο βάρους

Καθώς η κοιλίτσα σας μεγαλώνει, το κέντρο βάρους σας αλλάζει και η ισορροπία σας μπορεί να μειωθεί.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 25% των εγκύων γυναικών βίωσαν μια πτώση τουλάχιστον μία φορά στην εγκυμοσύνη τους. Εάν τα φλατ δεν είναι τα αγαπημένα σας, τα σταθερά παπούτσια με χαμηλότερο και φαρδύ τακούνι μπορεί να σας κρατήσουν πιο σταθερή στα πόδια σας και να αυξήσουν την ασφάλειά σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χαλαροί σύνδεσμοι στα πόδια σας

Γι΄αυτό μπορείτε να κατηγορήσετε τη ρελαξίνη, μια ορμόνη στην εγκυμοσύνη που κάνει τους συνδέσμους να χαλαρώσουν. Αν και αυτό έχει μια χρήσιμη επίδραση στη μήτρα και στους γύρω συνδέσμους, ώστε το μωρό σας να μπορεί να γεννηθεί, έχει κάποιες πιο προκλητικές συνέπειες αλλού.

Οι σύνδεσμοι στα πόδια σας θα είναι πιο χαλαροί, οδηγώντας σε αστάθεια των αρθρώσεων και καταπόνηση των μυών. Αυτό σημαίνει ότι τα πόδια σας μπορεί να πονάνε περισσότερο και μπορεί να μην σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε στα ψηλά τακούνια όπως παλιά.

Μάλιστα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα πόδια σας είναι μεγαλύτερα μετά την εγκυμοσύνη και ότι χρειάζεστε μεγαλύτερο μέγεθος παπουτσιού. Και αυτό συμβαίνει επειδή η ρελαξίνη κάνει τα οστά στα πόδια σας να χαλαρώσουν. (Τα πόδια σας στην πραγματικότητα δεν μεγαλώνουν· οι σύνδεσμοι είναι απλώς πιο χαλαροί από πριν).

Αυξημένη ενόχληση στη λεκάνη, την πλάτη και το ισχίο

Ακόμη και τις καλύτερες μέρες πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι γοφοί, η λεκάνη, η πλάτη και τα πόδια σας πονάνε μετά τη χρήση τακουνιών. Η εγκυμοσύνη ενισχύει αυτούς τους πόνους στην πλάτη και τους πόνους στους στρογγυλούς συνδέσμους επηρεάζοντας τη φυσική ευθυγράμμιση του σώματός σας, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι λυγίζετε την πλάτη σας περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Για να σταματήσετε την ενόχληση στην πλάτη σας, επιλέξτε παπούτσια που είναι πιο υποστηρικτικά στην καμάρα του ποδιού, σας δίνουν περισσότερη στήριξη και δεν προκαλούν έξτρα ενόχληση στο υπόλοιπο το σώμα σας.