Το μωρό σας κοιμόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κι ενώ νομίζατε ότι είχατε γλιτώσει από τα δεινά που σας περιέγραφαν φίλοι και γνωστοί, ξαφνικά βρίσκεστε αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες νυχτερινές αφυπνίσεις και δυσκολία ύπνου. Τι συμβαίνει στο μωρό;

Η παλινδρόμηση ύπνου αναφέρεται σε μια περίοδο αλλαγής στα πρότυπα ύπνου που βιώνουν τα μωρά. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει συχνά όταν τα βρέφη που προηγουμένως δεν είχαν προβλήματα με τον ύπνο (ή δεν είχαν προβλήματα για παρατεταμένες περιόδους), δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της μέρας ή ξυπνούν ξανά και ξανά μέσα στη νύχτα. Αυτή η αλλαγή στις συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη για τους γονείς. Ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν διαρκεί για πάντα και οι διαταραχές στον ύπνο θα υποχωρήσουν τελικά.

Πότε εμφανίζεται η παλινδρόμηση του ύπνου;

Η παλινδρόμηση του ύπνου ποικίλλει μεταξύ των βρεφών, αλλά συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 4, 6, 12, 18 και 24 μηνών.

Παρά την έλλειψη επίσημης έρευνας σχετικά με την παλινδρόμηση του ύπνου και τα στάδια που σχετίζονται με την ηλικία, ορισμένες παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι περίοδοι συμπίπτουν με αναπτυξιακά ορόσημα. Για παράδειγμα, η πρώτη παλινδρόμηση, συνήθως στους 4 μήνες, είναι η αρχή μιας αναπόφευκτης αλλαγής στο μοτίβο ύπνου και συχνά συμβαίνει σε συνδυασμό με την οδοντοφυΐα, τον αυξανόμενο πόνο και την έναρξη της κίνησης και της κύλισης. Οι παλινδρομήσεις 8 μηνών συμπίπτουν με την εκμάθηση του μπουσουλήματος και της κατάκτησης της ικανότητας από το μωρό να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό μπορεί επίσης να εμφανίσει άγχος αποχωρισμού, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη διαταραχή του ύπνου.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην έναρξη των βιολογικών αλλαγών οι οποίοι είναι θεμελιώδεις για την παλινδρόμηση του ύπνου, συμπεριλαμβάνουν τα σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα και τις διαταραχές στη ρουτίνα, όπως η έναρξη του νηπιαγωγείου ή μια ασθένεια.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποθέτετε ότι ένα πρόβλημα ύπνου σημαίνει ότι το μωρό σας περνά παλινδρόμηση. Θα μπορούσε να ξυπνήσειθ και να ζητήσει την προσοχή σας για οποιοδήποτε λόγο, όπως μια ασθένεια, μια βρώμικη πάνα ή έναν κολικό.

Η παλινδρόμηση ύπνου είναι ένα αναπτυξιακό βήμα

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να διαχειριστούν τα επεισόδια παλινδρόμησης ύπνου και να προσαρμοστούν σε αυτά, οι περίοδοι διασπαστικού ύπνου και επαναλαμβανόμενων αφυπνίσεων είναι προσωρινές και σηματοδοτούν τα αναπτυξιακά ορόσημα σε ένα βρέφος.

Για παράδειγμα, τα νεογέννητα μωρά βιώνουν μόνο δύο κύκλους ύπνου τη νύχτα, ενώ οι ενήλικες βιώνουν τέσσερις. Η μετάβαση στον ώριμο κύκλο των τεσσάρων φάσεων θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση της παλινδρόμησης του ύπνου και της διαταρακτικής συμπεριφοράς ύπνου.

Γενικά, τα επεισόδια παλινδρόμησης στον ύπνο προκύπτουν λόγω προσαρμογών των κύκλων ύπνου σε έναν πιο ώριμο κιρκάδιο ρυθμό που μοιάζει με εκείνο των ενηλίκων, ο οποίος υποστηρίζει την σωματική ανάπτυξη και εγκεφαλική ανάπτυξη. Στο τέλος, τα παιδιά θα αρχίσουν να κοιμούνται κατά τα πρότυπα ύπνου των γονιών τους (και μαζί με τα παιδιά σας θα ξαναβρείτε κι εσείς των ύπνο σας!).