Το πρήξιμο των άκρων στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό. Το επιπλέον υγρό και αίμα που δημιουργεί το σώμα σας για να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο συσσωρεύεται στα κάτω άκρα σας προκαλώντας τους οίδημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παράγετε επίσης περισσότερη ρελαξίνη – μια ορμόνη που βοηθά τη λεκάνη σας να ανοίξει. Η ορμόνη αυτή χαλαρώνει επίσης τους τένοντες και τους συνδέσμους στα πόδια σας, κάτι που σε συνδυασμό με το αυξημένο βάρος και τις ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνει τα πέλματά σας να πλατύνουν και να μακρύνουν.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτές οι δομικές αλλαγές μπορούν να προληφθούν, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας για να μειώσετε το πρήξιμο και να αισθάνεστε πιο άνετα.

Τρόποι αντιμετώπισης των πρησμένων άκρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  1. Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης 15-20 mmHG που καταλήγουν στο γόνατό σας αυξάνουν σταδιακά την πίεση στα πόδια σας και μετακινούν μέρος του πλεονάζοντος υγρού πίσω στα αιμοφόρα αγγεία και στο υπόλοιπο σώμα. Σας ανακουφίζουν έτσι από τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τον σχηματισμό νέων κιρσών, που εμφανίζονται στο 15% των εγκύων. Ο κίνδυνος διπλασιάζεται μετά την πρώτη εγκυμοσύνη και είναι τέσσερις φορές υψηλότερος στις γυναίκες άνω των 35 ετών.

Προσοχή: Αποφύγετε τις κάλτσες που σφίγγουν στο πάνω μέρος, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρήξιμο και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου – ο οποίος είναι ήδη τέσσερις φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό πριν πάρετε και φορέσετε τις εν λόγω κάλτσες να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει αν τις χρειάζεστε και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να τις φοράτε.

  1. Ανύψωση των ποδιών

Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος:

  • Σηκώστε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς ενώ διαβάζετε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή κάνετε άλλες καθιστικές δραστηριότητες. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για άνεση και ανυψώνετε τα πόδια σας για 15 έως 20 λεπτά, κάθε 4-6 ώρες.
  • Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά.
  1. Δροσερά ποδόλουτρα

Η βύθιση των ποδιών και των αστραγάλων σας σε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό για 20 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα, μπορεί να ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο και τον πόνο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων κοντά στο δέρμα σας, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και το πρήξιμο εντός της πληγείσας περιοχής. Το νερό που είναι πολύ κρύο, ωστόσο, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

  1. Ανατομικά παπούτσια

Τα μη υποστηρικτικά και άβολα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο πόνο στα πόδια, αλλά και στην πλάτη σας. Ακόμα κι αν τα πόδια σας ξεπρηστούν μετά τον τοκετό, θα αισθάνεστε πιο άνετα με παπούτσια που ταιριάζουν στα πόδια σας και υποστηρίζουν το πρόσθετο σωματικό σας βάρος. Τα παπούτσια σας πρέπει να:

  • Έχουν χαμηλό τακούνι (3-5 εκατοστά)
  • Παρέχουν καλή στήριξη στο τόξο
  1. Πηγαίντε σε έναν ποδίατρο

Η πίεση από τα στενά παπούτσια μπορεί να κάνει τα νύχια σας να μεγαλώνουν προς τα μέσα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν δεν κόβετε τακτικά τα νύχια σας – κάτι που μόλις φτάσετε στο τρίτο τρίμηνο μπορεί να είναι δύσκολο. Η επίσκεψη σε έναν ποδίατρο μπορεί να προλάβει δυσάρεστες παθήσεις των ποδιών, όπως τις εισφρύσεις, τα κότσια ή τα πελματιαία κονδυλώματα, καθώς και να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Όταν το πρήξιμο είναι λόγος ανησυχίας

Ενώ το σταδιακό πρήξιμο στα κάτω και άνω άκρα είναι φυσιολογικό, το ξαφνικό ή έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας μπορεί να είναι σύμπτωμα προεκλαμψίας. Αυτή η επιπλοκή της εγκυμοσύνης είναι το αποτέλεσμα της πολύ υψηλής αρτηριακής πίεσης, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο (ή έμβρυα) που κυοφορεί.

Σπανιότερα, τα πρησμένα άκρα στην εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι σημάδι σημαντικών καρδιακών προβλημάτων. Ακόμη, εάν το ένα πόδι είναι πρησμένο και παρατηρήσετε σημάδια ευαισθησίας και ερυθρότητας στην περιοχή της γάμπας, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Εάν το πρήξιμο στα άκρα σας σας ανησυχεί ή δεν είστε σίγουρες για τα συμπτώματα, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για φυσική εξέταση και διαγνωστικά τεστ προκειμένου να αποκλείσετε τυχόν απειλητικές για τη ζωή σας και τη ζωή του μωρού σας καταστάσεις.

Αν και δεν μπορείτε να αποτρέψετε πλήρως το πρήξιμο των άκρων κατά την εγκυμοσύνη, με τακτική άσκηση, καλής ποιότητας ύπνο και ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα οιδήματα και να προλάβετε ανεπιθύμητες καταστάσεις υγείας.