Πολύ σύντομα φτάνει η στιγμή στη ζωή κάθε παιδιού που πρέπει να μάθει να κοιμάται μόνο του, χωρίς τη βοήθεια και την παρουσία μας. Συχνά όμως αυτό, είναι περίπλοκο για πολλούς και διάφορους λόγους. Πώς θα τα καταφέρουμε;

 

 

Διαβάστε επίσης: Υπερβολική ονειροπόληση: Τι είναι και πώς επηρεάζει ορισμένα παιδιά;

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται μόνο του

 

Κάντε την αλλαγή το συντομότερο δυνατό

 

Εάν μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του στο κρεβάτι του όσο το δυνατόν πιο νωρίς, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο να το κάνει. Από την ηλικία περίπου των 6 μηνών, όταν εισάγεται η συμπληρωματική σίτιση, πολλά μωρά τείνουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα. Αυτό το στάδιο είναι μια καλή ευκαιρία να καθιερώσετε σιγά σιγά μια σταθερή ρουτίνα ύπνου για το παιδί.  Έπειτα, γύρω στους 8 μήνες, εμφανίζεται το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού» και είναι πιο περίπλοκο για εκείνο να μας αποχωριστεί.

 

Σταθερή ρουτίνα χαλάρωσης

 

Ένα παιδί που είναι ήρεμο την ώρα του ύπνου είναι πιο εύκολο να μείνει μόνο του στο δωμάτιό του. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια νυχτερινή ρουτίνα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, δείπνο, μια χαλαρωτική μουσική ή την ανάγνωση ενός παραμυθιού.

Μπορείτε επίσης να αφήσετε δίπλα στο παιδί την αγαπημένη του κούκλα για να νιώθει πιο ασφαλές και προστατευμένο. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να φύγετε από το δωμάτιο του παιδιού πριν κοιμηθεί, ώστε να καταφέρει να το κάνει μόνο του χωρίς την παρουσία σας.

 

Βεβαιωθείτε για τις καλές συνθήκες στο δωμάτιο

 

Για να κοιμάται το παιδί 8 με 9 ώρες χωρίς διακοπές, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις συνθήκες του περιβάλλοντός του. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει μια κανονική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, όχι πολλοί θόρυβοι, και, αν χρειάζεται, λίγο φως.

Να είστε συνεπείς στην απόφασή σας πως θα κοιμηθεί μόνο του

 

Εάν έχετε πάρει την απόφαση, καλό είναι να είστε σταθεροί. Είναι φυσιολογικό για το παιδί, όταν μεγαλώσει λίγο, να σηκωθεί και να σας ψάξει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πάρετε αγκαλιά και να το ξαναπάτε στο κρεβάτι του. Μια άλλη επιλογή είναι να μείνετε μαζί του στο δωμάτιό του μέχρι να κοιμηθεί εφόσον είναι ανήσυχο και μετά να επιστρέψετε στο δωμάτιό σας.

 

Μην κάνετε εξαιρέσεις

Δεν είναι ωφέλιμο να κάνουμε εξαιρέσεις που μπερδεύουν τα παιδιά. Αν μερικές φορές τα αφήνουμε να κοιμούνται μαζί μας και άλλες όχι, θα νιώσουν σύγχυση. Για παράδειγμα, εάν το παιδί ξυπνήσει από έναν εφιάλτη, μπορούμε να πάμε στο δωμάτιό του και να παραμείνουμε μαζί του μέχρι ο φόβος να περάσει. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στην περίπτωση που είναι άρρωστο.

Τέλος, είναι σημαντικό να βάζετε τα παιδιά στο κρεβάτι πάντα την ίδια ώρα για να καταφέρετε εντέλει ο σωστός ύπνος να τους γίνει συνήθεια.