Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, βάλτε το να σταθεί ξαπλωμένο πάνω στην κοιλίτσα του. Έτσι, ενισχύετε τους μύες του ώμου, του λαιμού, των χεριών και της πλάτης του. Χάρη σε αυτή τη θέση, το μωρό έχει την ευκαιρία να επιτύχει τον έλεγχο του κεφαλιού του και να το σηκώνει σταδιακά μόνο του. Αργότερα, θα μπορεί να σπρώχνει με τα χέρια του και να σηκώνει το στήθος του μέχρι να αρχίσει τελικά να μπουσουλάει.

 

 

Διαβάστε επίσης: Επιδερμίδα μωρού: Τι μπορεί να την ερεθίσει;

 

 

Μια θέση που επιτρέπει στο μωρό να παρατηρεί τον κόσμο

 

 

Όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, το μωρό σας έχει πολύ περιορισμένη οπτική γωνία για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Μπορεί να δει μόνο τι είναι μπροστά και από πάνω του.

Τοποθετώντας το μπρούμυτα, αρχίζει να διευρύνεται το οπτικό του πεδίο. Σε αυτή τη θέση, θα καταφέρει να δει όλα τα πράγματα γύρω του και όταν αρχίσει να γυρίζει το κεφαλάκι του, θα μπορεί να παρατηρεί ακόμα και το τι υπάρχει πίσω του.

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω θέση:

 

 

Προωθεί την ανεξαρτησία

 

 

Εάν το παιδί σας σηκώνει το κεφάλι του μόνο όταν το σηκώνετε από τις μασχάλες εξαρτάται πλήρως από εσάς. Ξαπλώνοντάς το όμως μπρούμυτα, θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις σιγά σιγά, όπως το να τεντωθεί για να πιάσει τα παιχνίδια του και αυτή η προσπάθεια θα είναι η αρχή της ανεξαρτησίας του.

 

 

Διεγείρει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων

 

 

Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα για να το βοηθήσετε να αναπτύξει ψυχοκινητικές δεξιότητες (τις δεξιότητες που αφορούν την κίνηση). Ενώ το μωρό σας είναι σε αυτή τη θέση, θα μάθει ότι αν πιέσει λίγο τα πόδια του και κάνει λίγη προσπάθεια με τα χέρια του, θα μπορεί να μετακινηθεί. Αργότερα, θα καταλάβει επίσης πώς να κάθεται και να μπουσουλάει.

 

 

Πώς να απολαύσει το μωρό αυτή τη θέση

 

 

Για να μην κουραστεί το παιδί σε αυτή τη θέση, βοηθήστε το να γυρνά το κεφαλάκι του προς τα πάνω, προς τα κάτω και στα πλάγια.

Αν βάλετε το μωρό σας μπρούμυτα και το αφήσετε χωρίς ψυχαγωγία, πιθανώς θα κλάψει. Τοποθετήστε λοιπόν μπροστά του μερικά παιχνίδια και κούκλες για να απολαμβάνει περισσότερο αυτή τη στάση.

Θα πρέπει επίσης να το ενθαρρύνετε διαρκώς να κινηθεί, χωρίς βέβαια να το κάνετε να αισθάνεται πίεση.

Μπορείτε επίσης να ξαπλώσετε οι ίδιοι μπρούμυτα δίπλα του για να σας νιώθει κοντά.

Αφήστε το μωρό σε αυτή τη στάση για όσο αισθάνεται άνετα.

Τέλος, μην το ξαπλώνετε μπρούμυτα όταν έχει μόλις φάει ή όταν πεινάει. Για να αισθανθεί άνετα σε αυτή τη στάση είναι σημαντικό να αισθάνεται ευχάριστα από κάθε άποψη. Κι αν αρχικά απορρίψει αυτή τη στάση, επανέλθετε σε αυτήν ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου την αποδεχθεί και τελικά τη συνηθίσει.