Στην αρχή της ζωής του, κάθε μωρό μπορεί να είναι αρκετά μπερδεμένο και χρειάζεται να νιώθει μονίμως την παρουσία σας. Η σιγουριά και η ασφάλεια που εσείς ως γονιός του προσφέρετε είναι τα κλειδιά για την ηρεμία και την ανάπτυξη σταδιακά της αυτοπεποίθησής του. Πώς αναλυτικά μπορείτε να του προσφέρετε όλα όσα ψυχικά χρειάζεται;

 

 

Μεγαλώνοντας ένα ήρεμο μωρό

 

Προσφέρετε πάντα την αγκαλιά σας

Κρατήστε σταθερά το νεογέννητο μωρό σας μέσα στην αγκαλιά σας, ώστε να νιώθει τη ζεστασιά σας. Μιλήστε του και ψιθυρίστε του ώστε να συνηθίσει και να εξοικειωθεί με τη φωνή σας. Ακουμπήστε το στην κούνια του απαλά και πλησιάστε το πρόσωπό σας στο δικό του, τραγουδήστε του χαμηλόφωνα. Αυτές οι πρώτες στιγμές μεταξύ σας θα το κάνουν να νιώσει σιγουριά και ηρεμία.

 

 

Μην το αφήνετε να κλαίει

 

Τις πρώτες εβδομάδες είστε για το μωρό σας το μόνο πρόσωπο που υπάρχει στη ζωή του. Από εσάς περιμένει τα πάντα. Τροφή, χάδια, μπάνιο, ακόμη και ο ύπνος του εξαρτώνται από τη δική σας συμπεριφορά. Το μόνο μέσο που έχει για να διεκδικήσει τα «θέλω» του και να τα εξωτερικεύσει είναι το κλάμα. Για να αισθανθεί ασφαλές, θα πρέπει να ανταποκρίνεστε θετικά στο κλάμα του. Πάρτε το αγκαλιά, ταΐστε το, παρηγορήστε το, νανουρίστε το, μιλήστε του με καθησυχαστική φωνή. Η παρηγορητική σας συμπεριφορά θα το απαλλάξει από το στρες και θα το εκπαιδεύσει στην ηρεμία.

 

 

Κεφάλαιο «αποχωρισμός»

 

Κανένα μωρό δε θέλει να αποχωρίζεται τη μαμά του, ωστόσο δεν μπορείτε να είστε μαζί του παντού και πάντα, όσο κι αν το θέλετε. Απλώς φροντίστε να μη βλέπει τον αποχωρισμό ως ρήξη. Να εξηγείτε κάθε φορά, όταν φεύγετε, πως θα ξαναγυρίσετε, είτε λείψετε για μία ώρα είτε για ένα οχτάωρο. Πριν φύγετε, βρείτε λίγο χρόνο να μιλήσετε με τον άνθρωπο που θα μείνει μαζί του. Αυτό θα το βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αν αρχίσει να κλαίει, πάρτε το για λίγο αγκαλιά και ησυχάστε το.

 

 

Δεχτείτε τις αντιδράσεις του- Παραμείνετε ήρεμοι

 

Στους έξι πρώτους μήνες της ζωής του, ένα μωρό αρχίζει πλέον να διεκδικεί. Δεν θέλει να κοιμάται μόνο του, κλαίει όταν συναντά ένα άγνωστο πρόσωπο ή αρνείται να φάει κάποια τροφή. Στους οχτώ μήνες της ζωής του, περνάει -όπως λένε οι ψυχολόγοι- μια περίοδο αγωνίας. Είναι τότε που συνειδητοποιεί πως η μητέρα του το αφήνει μόνο, και αρνείται να το δεχτεί. Αυτό σημαίνει πως αρχίζει να αποκτά συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του. Γι’ αυτό, αποφύγετε να κάνετε μηχανικές κινήσεις. Για παράδειγμα, μην το ταΐζετε βλέποντας τηλεόραση ή μιλώντας με άλλους. Επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας πάνω του και σεβαστείτε τα «θέλω» του.

Τα μωρά είναι υπερβολικά δεκτικά στις αντιδράσεις των ανθρώπων που είναι πλάι τους. Αν έχετε στρες, το νιώθει. Αν είστε νευρικοί, πιάνει αμέσως τον παλμό σας. Όσο κι αν προσπαθήσετε να κρύψετε τα συναισθήματά σας, εκείνο θα τα καταλάβει. Γι’ αυτό, όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε τον πρώτο χρόνο της ζωής του είναι να είστε μια μητέρα και ένας μπαμπάς δυνατοί και ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους.