Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να νιώθουν έντονη την επιθυμία για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχει, όμως, μια σύγχυση για το τι είναι ασφαλές και τι όχι, καθώς και με το πώς να διαχειριστεί η γυναίκα τα συναισθήματά της. Η συμβουλή των ειδικών είναι πάντα η ίδια. Κάνετε σεξ όσο συχνά θέλετε, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα και να επανεξετάσετε άλλες παραμέτρους στον έρωτα.

1ο τρίμηνο

Εάν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση και η εγκυμοσύνη προχωράει χωρίς επιπλοκές, τότε η επαφή όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά κρίνεται και ευεργετική, αφού μπορεί να σας προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Επίσης, το σεξ την περίοδο αυτή αποτελεί μια εξαιρετική, ήπιας μορφής άσκηση. Σε περίπτωση που το ζευγάρι νιώθει φόβο, τότε μια συζήτηση με το γιατρό μπορεί να λύσει τις όποιες απορίες. Σε γενικές γραμμές, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, η γυναίκα μπορεί να πάρει όποια στάση θέλει. Κίνδυνος για το μωρό δεν υπάρχει, γιατί είναι προστατευμένο στον αμνιακό σάκο. Κάποιες φορές μετά τη συνουσία η γυναίκα μπορεί να νιώσει ελαφρούς πόνους ή κράμπες. Η κατάσταση αυτή είναι παροδική και οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται μετά από κάποιες ώρες ξεκούρασης, ενώ συνήθως οφείλονται στον ερεθισμό του τραχήλου, εξαιτίας των ουσιών που περιέχει το σπέρμα. Κάποιες σταγόνες αίμα μπορούν να οφείλονται στο ότι ο τράχηλος κατά την εγκυμοσύνη έχει αυξημένη κυκλοφορία αίματος.
Σε ποιες περιπτώσεις να αποφεύγετε το σεξ
∙ Αν υπάρχει αποκόλληση πλακούντα.
∙ Αν παρατηρήσετε ύποπτα πονάκια.
∙ Αν έχετε πρόδρομο πλακούντα (βρίσκεται σε χαμηλή θέση).
∙ Αν έχετε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.
∙ Αν υπάρχει ανεπάρκεια του πλακούντα.

2ο τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο θεωρείται από πολλές γυναίκες ο «μήνας του μέλιτος». Οι πρωινές ναυτίες εξαφανίζονται, το στήθος μεγαλώνει και το σώμα στρογγυλεύει και αποκτά πιο θηλυκές καμπύλες. Η ερωτική επιθυμία κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξάνεται αισθητά, πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού η γυναίκα έχει πλέον λιγότερο άγχος και μπαίνει στη φάση της συναισθηματικής επαφής με την ίδια την εγκυμοσύνη της. Το μόνο που θα  πρέπει να προσέξετε κατά το διάστημα αυτό είναι η επιλογή στάσης στο σεξ. Μια πολύ αναπαυτική (γι’ αυτό και δημοφιλής) στάση που βολεύει τις περισσότερες εγκύους είναι η επαφή στο πλάι με ένα μαξιλάρι στα γόνατα ώστε να μην πιέζεται η κοιλιά. Με λίγα λόγια, στο δεύτερο τρίμηνο το σώμα προσαρμόζεται στον νέο του ρόλο, οι ορμόνες αρχίζουν να ισορροπούν και το ζευγάρι αρχίζει να αποδέχεται συναισθηματικά τη νέα διπλή διάστασή του (σύζυγοι και γονείς). Έτσι είναι πολύ εύκολο να ξαναρχίσει η ερωτική ζωή με μεγαλύτερη πλέον προσοχή και λιγότερη ίσως ένταση.

3ο τρίμηνο

Σε αυτό το τρίμηνο η ανατομία του σώματος αλλάζει ολοκληρωτικά. Η κοιλιά μεγαλώνει, η λεκάνη ανοίγει, το στήθος γίνεται ακόμη πιο ευερέθιστο. Οι στάσεις που θα προτιμήσετε κατά το τρίμηνο αυτό θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, όπως π.χ. η στάση «κουταλάκια» που είναι πολύ βολική, καθώς δεν πιέζει ούτε το έμβρυο ούτε τη λεκάνη ή όταν η γυναίκα είναι πάνω στο σύντροφό της, μια που δεν επιβαρύνει την κοιλιακή χώρα και παράλληλα της επιτρέπει να ελέγχει το βάθος της διείσδυσης. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως μετά την 36η εβδομάδα η επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται, μια που υπάρχει πλέον ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Ο μηχανικός ερεθισμός της μήτρας και γενικότερα του γενετικού συστήματος που προκαλείται από το πέος αποτελεί ένα λόγο για πρόωρο τοκετό. Στο σπέρμα υπάρχει μια ουσία που ονομάζεται προσταγλανδίνη και προκαλεί πρόωρες συσπάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Επίσης, κατά το τρίμηνο αυτό το έμβρυο παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα, την οποία μπορείτε να τη διαπιστώσετε ακόμη και κατά τη διάρκεια του σεξ.
Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαoύση (μαιευτήρας-γυναικολόγος).