Από εκείνη την εποχή που οι γυναίκες έπρεπε να δουν την κοιλιά τους να φουσκώνει για να βεβαιωθούν ότι είναι έγκυες, φτάσαμε στα τεστ εγκυμοσύνης -περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70- για να μπορούμε να μιλάμε για υπάρχουσα κύηση, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τη λεγόμενη καθυστέρηση. Μάλιστα, στην εξέλιξή τους μπορούν να μας «πουν» ακόμα και ποια εβδομάδα διανύουμε -αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, όσο βολικό κι αν ακούγεται αυτό- ενδεχομένως να προκαλεί περισσότερο στρες σε μια έγκυο.

Ωστόσο, μία επιπλέον χρησιμότητά τους είναι να εκτιμήσουν το ρίσκο αποβολής μιας κύησης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό σταθμό WBUR, ένα από τα πιο αξιόπιστα τεστ της αγοράς χρησιμοποιήθηκε από πολλές γυναίκες στην Ευρώπη, όπου πρωτοκυκλοφόρησε, για αυτόν ακριβώς το λόγο: Να διαπιστώσουν αν η εγκυμοσύνη τους εξελίσσεται ομαλά. Για παράδειγμα, αν το τεστ έδειχνε τη μία εβδομάδα ότι ήταν 1-2 εβδομάδων έγκυος, και την επόμενη εβδομάδα δεν έδειχνε ότι είναι 2-3 εβδομάδων, τότε προφανώς να υπήρχε μεγάλη πιθανότητα αποβολής, μιας και το τεστ μετράει τα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης, τα οποία αυξάνονται σταδιακά σε μια υγιή εγκυμοσύνη.     

Ο δρ. Μάικλ Ζάιναμαν, επιστημονικός σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρίας, δήλωσε: «Πλέον, αν οι τιμές της χοριακής σας αυξάνονται φυσιολογικά, καλό θα είναι να τις παρακολουθείτε με τον τρόπο αυτό από τη μία εβδομάδα στην άλλη κ.ο.κ. Αν, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τότε ενδεχομένως κάτι να μην πηγαίνει καλά… Ωστόσο, το τεστ δεν προοριζόταν για αυτό το σκοπό».

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι σπουδαίο για μια γυναίκα σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής της να παίρνει έστω και μια μικρή διαβεβαίωση ότι τα πράγματα εξελίσσονται με τον πιο υγιή και αναμενόμενο τρόπο. Τι γίνεται, όμως, στην αντίθετη περίπτωση; Δεν θα ήταν πολύ αγχωτικό για μια έγκυο να θεωρεί ότι το μωρό που με λαχτάρα περιμένει, ενδέχεται να μην έρθει και ποτέ, επειδή οι ενδείξεις ενός τεστ τής το λένε; Ίσως, τελικά, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε από τη στιγμή που θα μάθετε ότι κυοφορείτε είναι να χαλαρώσετε, να φροντίζετε τον εαυτό σας, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να έχετε πίστη ότι το σώμα σας θα κάνει αυτό για το οποίο είναι προορισμένο!