Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω απόδειξη για το πόσο επιζήμιος είναι ο καπνός του τσιγάρου για το έμβρυο, δείτε με προσοχή την παρακάτω φωτογραφία. Στο πάνω μέρος της απεικονίζεται ένα αγέννητο μωρό, του οποίου η μαμά καπνίζει κατά μέσο όρο 14 τσιγάρα την ημέρα, και οι απέλπιδες αντιδράσεις του στην κοιλιά, όπως φαίνεται στον υπέρηχο. Στη συνέχεια, παρατηρήστε στο κάτω μέρος την ηρεμία και τη γαλήνη του εμβρύου που η μαμά του δεν καπνίζει.

Στη σχετική έρευνα, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Lancaster και Durham της Μεγάλης Βρετανίας μελέτησαν, μέσω 4D υπερηχογραφημάτων, 20 έμβρυα ηλικίας 24-36 εβδομάδων και βρήκαν ότι όσα κυοφορούνταν από μαμάδες που καπνίζουν έχουν πολύ πιο υψηλά ποσοστά μορφασμών από το συνηθισμένο. Μάλιστα, το αναμενόμενο είναι να μειώνονται σταδιακά οι εκφράσεις του προσώπου στο έμβρυο, καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει.

Κι ενώ οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με αυτή την πιλοτική έρευνα αναγνωρίζουν ότι απαιτείται πιο εκτεταμένη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα εμβρύων, εκφράζουν την πεποίθηση ότι τα μωρά που κυοφορούνται από καπνίστριες είναι πιθανό να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού τους συστήματος. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα και την καθυστερημένη ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας του βρέφους.