εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα | υγεία | ψυχολογία | διατροφή - fitness | τοκετός | μόδα-ομορφιά |

Εγκυμοσύνη: 30ή εβδομάδα

25/10/2012
Εγκυμοσύνη: 30ή εβδομάδα
Το βάρος του μωρού και η μετατόπιση του δικού σας κέντρου βάρους αυξάνουν την πίεση στη μέση σας. Είναι μια καλή περίοδος να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες που έχετε με το γιατρό σας, για τον τοκετό. 

Μην αμελείται την πρόληψη κατά της τοξοπλάσμωσης, γιατί το παράσιτό της διαπερνά τον πλακούντα. Να τρώτε καλά μαγειρεμένο το κρέας και να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (28η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 27 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 1,36 κιλά.

Το χνούδι που καλύπτει το σώμα του εξαφανίζεται. Τα μαλλιά είναι πιο πυκνά, τα βλέφαρά του ανοιγοκλείνουν, ενώ μεγαλώνουν και τα νύχια των ποδιών. Το ήπαρ σταματά να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και το ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο μυελός των οστών. Ο σκελετός σκληραίνει, ενώ οι πνεύμονες, οι μύες και ο εγκέφαλος συνεχίζουν να ωριμάζουν. Πολλά μωρά παίρνουν τη θέση τους μέσα στη μήτρα με το κεφάλι προς τα κάτω. Προετοιμαστείτε γιατί θα αισθάνεστε πολλά χτυπήματα κλοτσιές κάτω από τα πλευρά σας, όπως και πίεση στη λεκάνη όταν το παιδί θα σπρώχνει προς τα κάτω.

Επόμενη εβδομάδα


Σχετικά Άρθρα

Εγκυμοσύνη και πόνοι στην πλάτη: 7 τρόποι για να τους προλάβετε!
Οι πόνοι στη μέση και την πλάτη είναι πολύ συνηθισμένοι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες, μπορείτε να βγάλ...
20 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν μπείτε στην αίθουσα τοκετού
1. Πώς θα καταλάβω ότι έχει πράγματι φτάσει η ώρα του τοκετού; Η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να ετοιμάζεστε για το μαιευτήριο είναι όταν ...
Τοκετός στο νερό
Ο τοκετός στο νερό είναι μία από τις αναγνωρισμένες μεθόδους φυσικού τοκετού, που σήμερα εφαρμόζεται σχεδόν σε όλο το δυτικό κόσμο. 
Μαία: Η καλύτερή σου φίλη
Είναι ο άνθρωπος που θα σας δώσει απαντήσεις στις απορίες σας, που θα σας δείξει το σωστό τρόπο να αντιδράσετε όταν φτάσει η ώρα του τοκετού...