Οι εξετάσεις γίνονται πλέον κάθε εβδομάδα. Τώρα θα κάνετε και την εξέταση για β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Σίγουρα θα βλέπετε αρκετά όνειρα και θα σας φαίνονται απίστευτα ζωντανά. Συχνό σύμπτωμα που θα σας ταλαιπωρήσει είναι αυτό της συχνουρίας και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό γίνεται γιατί το κεφάλι του μωρού σας είναι στο επίπεδο της ουροδόχου κύστεως και την πιέζει. Ο πλακούντας έφτασε στο αποκορύφωμά του και τώρα γερνάει. Η ποσότητα του αίματός σας έχει αυξηθεί κατά 50% στα δύο πρώτα τρίμηνα, και μετά την 34η εβδομάδα παραμένει σταθερή έως τον τοκετό. Θα νιώθετε ελαφριά φαγούρα ή μια αίσθηση πίεσης στη λεκάνη, καθώς το παιδί θα κινείται προς τα κάτω. Οι θηλές σας διογκώνονται και οι μαστοί σας βαραίνουν.

  • Ίσως να έχετε αϋπνίες και το μωρό να σας κλοτσάει με όλη του τη δύναμη. Εσείς θα δυσκολεύεστε να βρείτε μια βολική στάση. Να αποφεύγετε τον καφέ και τα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν καφεΐνη και διαταράσσουν τον ύπνο σας. Να τρώτε ελαφρύ φαγητό το βράδυ, τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Tο μωρό σας (34η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 34 εκατοστά από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 2,75 κιλά.

Ελεύθερος χώρος μέσα στη μήτρα δεν υπάρχει και το μωρό σας στρέφεται λιγότερο λόγω αυτής της στενότητας. Οι κινήσεις του όμως είναι σίγουρα πιο δυνατές, πιο σίγουρες και καθορισμένες. Ίσως είστε σε θέση να διακρίνετε συγκεκριμένα μέρη του σώματός του, όπως για παράδειγμα έναν αγκώνα ή τη φτέρνα, που θα διαγράφονται κάτω από το δέρμα.

Σ’ αυτό το στάδιο, όλα τα μωρά έχουν πάρει τη θέση τους, που συνήθως είναι με το κεφάλι προς τα κάτω, και είναι έτοιμα για τον τοκετό. Στις γυναίκες που έχουν γεννήσει κι άλλα παιδιά, αυτό μπορεί να συμβεί και λίγο αργότερα, γιατί η μήτρα τους είναι λίγο μεγαλύτερη. 

Επόμενη εβδομάδα