μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Τα λάθη που αποφεύγουν οι ευτυχισμένες μαμάδες

Από: Ελένη Καραγιάννη |  σχολιάστε
Τα λάθη που αποφεύγουν οι ευτυχισμένες μαμάδες
H Μπεθ Μπέρι, συγγραφέας, μητέρα τεσσάρων παιδιών και δημιουργός του blog revolutionfromhome.com μάς διαβεβαιώνει ότι οι «παγίδες» που ακολουθούν είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να γίνει μια μαμά… δυστυχισμένη! 

Να τα θέλεις όλα και να τα θέλεις τώρα
Είναι η μεγαλύτερη απάτη της σύγχρονης εποχής. Μιας και πλέον γνωρίζουμε αμέσως κάθε καινούριο προϊόν, υπηρεσία ή εμπειρία θα μπορούσαμε να έχουμε ώστε να «βελτιώσουμε» τη ζωή μας και δεδομένου ότι καθημερινά ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ με μόνο σκοπό να μας πείσουν ότι πραγματικά «χρειαζόμαστε» τα περισσότερα από αυτά, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να τα θέλουμε όλα. Το ίδιο ισχύει και στη μητρότητα. Μας έχουν πει ότι μπορούμε να έχουμε τα παιδιά αλλά και την καριέρα μας, να διαθέτουμε χρόνο στο σύντροφό μας, να έχουμε στην εντέλεια τις ντουλάπες μας, να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και να προγραμματίζουμε τις διακοπές της οικογένειας και μάλιστα όλα ταυτόχρονα! Όμως δεν μας είπαν ότι τις περισσότερες φορές πρέπει να ζήσουμε με τις ενοχές για όσα από αυτά δεν καταφέραμε!

Να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλες μαμάδες (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σου)
Καθεμία από εμάς είναι μια μοναδική περίπτωση μαμάς. Επιπλέον, δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να μεγαλώνεις τα παιδιά σου. Όσο λάθος λοιπόν είναι να συγκρίνουμε τη σιλουέτα μας μετά από δυο εγκυμοσύνες με τα αψεγάδιαστα κορμιά των μοντέλων που βλέπουμε στα περιοδικά, άλλο τόσο λάθος είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες μαμάδες –το μόνο που μας προσφέρει είναι μια αίσθηση ανικανοποίητου και ενοχής

Να νιώθεις άσχημα για το χάος που επικρατεί στο σπίτι σου
 
Σε όλους μας αρέσει να έχουμε ένα σπίτι τακτοποιημένο στην εντέλεια. Όμως όταν έχεις παιδιά, αυτό απλώς δεν γίνεται. Κάθε φορά που ζητάμε από κάποιον επισκέπτη που εμφανίστηκε απροειδοποίητα στην πόρτα μας «συγγνώμη για την ακαταστασία», είναι σαν να του λέμε «λυπάμαι που διαπιστώνεις ότι υπάρχει μια οικογένεια που ζει σ’ αυτό το σπίτι».

Να επιτρέπεις στους άλλους να ορίζουν τη ζωή σου 
Ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει παντού. Στην τηλεόραση, στα μαγαζιά, στο Facebook, στο Pinterest… Όπου κοιτάξεις υπάρχει μια εικόνα του πώς θα έπρεπε να είσαι ντυμένη, πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται τα παιδιά σου, πώς θα όφειλε να είναι η σχέση με το σύντροφό σου. Απλά, προσπεράστε.

Να θυσιάζεσαι συνέχεια για τους άλλους 
Εάν ψάχνεις τον πιο σύντομο δρόμο για τη δυστυχία, μπορείς να αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι σαν οι δικές σου ανάγκες να μην έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, μπροστά στις ατελείωτες απαιτήσεις των παιδιών και της οικογένειάς σου. Το μόνο που σου προσφέρει αυτός ο ρόλος του «μάρτυρα» είναι πιθανόν αυτό το βλέμμα συμπόνιας που σου ρίχνουν οι άλλοι όταν λες «δεν μπορώ να έρθω σινεμά γιατί πρέπει να πάω το μικρό στο παιδικό πάρτι». Διεκδικώντας κάποιες φορές να γίνεις η προτεραιότητα στη ζωή σου, θα βοηθήσει τόσο την ψυχολογία όσο και τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Να λες «ναι» επειδή δεν μπορείς να πεις «όχι»
Πόσες φορές δεν έχεις υποσχεθεί να κάνεις πράγματα, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείς να αρνηθείς; Το «κλειδί» είναι να μάθεις ότι η προσωπική μας ισορροπία θα πρέπει να τοποθετείται στη λίστα των αξιών μας πιο ψηλά από αυτό που θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς. Κι αυτό δεν λέγεται «εγωισμός», αλλά απλώς «εξυπνάδα».

Να μη ζητάς βοήθεια
Δεν θα γίνεις πιο δυνατή ούτε πιο ανεξάρτητη εάν πείσεις τους άλλους και τον εαυτό σου ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα μόνη σου. Ούτε το να ζητήσεις βοήθεια είναι συνώνυμο της αδυναμίας ή της ανικανότητας. Τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και σήμερα στις πιο παραδοσιακές κοινωνίες, οι άνθρωποι βασίζονται πάρα πολύ ο ένας στον άλλο, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Είναι αυτό που λένε «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί»! Οργανώστε γύρω σας το δικό σας «χωριό».

Να πιστεύεις ότι θα είσαι πιο χαρούμενη όταν…

Συμπλήρωσε τη φράση με ό,τι μπορείς να φανταστείς! Όταν το μωρό βγάλει τις πάνες. Ή όταν γυρίσει ο πατέρας του από τη δουλειά. Ή όταν μπορέσετε να μείνετε σε μεγαλύτερο σπίτι. Είναι τόσο σίγουρο ότι τότε θα είσαι χαρούμενη; Κι αν αύριο (ή την επόμενη ώρα) κάτι αλλάξει; Όταν βασίζουμε την ευτυχία μας σε κάτι υποθετικό και μελλοντικό, χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πραγματική ευτυχία, αυτή που είναι διαθέσιμη για εμάς τώρα!

Σχετικά Άρθρα

9 πράγματα που δεν περίμενα να νιώσω όταν έγινα μαμά
Παρόλο που κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για το τι να περιμένει κανείς όταν γίνεται γονιός, είναι αλήθεια ότι ο καθένας από εμάς τα ανακα...
Η μητρότητα είναι υπέροχη, αλλά μάλλον δεν «κάνει» για όλους
Είναι αλήθεια ότι ποτέ καμία γυναίκα δεν είναι απόλυτα έτοιμη για να γίνει μητέρα, ακόμα κι αν το θέλει πολύ. Η χαρά που έρχεται φέρνει επίσ...
Τα 10 μυστικά της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας
Δέκα ειδικοί ψυχολόγοι και παιδαγωγοί μας αποκαλύπτουν τα δικά τους μυστικά για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.
«Το ότι είμαι μαμά και έχω οικογένεια δε σημαίνει ότι δε νιώθω... μοναξιά»
Εικόνες: Η συγκλονιστική ιστορία της surfer χωρίς χέρι που έγινε μαμά…
Η Μπέθανι Χάμιλτον μεγάλωσε στη Χαβάη και με το σερφάρισμα να αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής της.Όμως στην ηλικία των 13 χρόνων η Μπ...
6 (απλά) πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένες μαμάδες
Αν ρωτήσετε μια οποιαδήποτε νέα μαμά αν είναι ευτυχισμένη, εκείνη θα σας απαντήσει «ναι», χωρίς δεύτερη σκέψη. Και θα λέει αλήθεια, μια που ...
comments powered by Disqus