μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

Γιατί η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τόσο τις γυναίκες;

Από: Ελένη Χαδιαράκου | 
Γιατί η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τόσο τις γυναίκες;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, η αϋπνία φαίνεται πως επηρεάζει πολύ περισσότερο το αδύναμο φύλο, με ορατές συνέπειες τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία!

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ώρες που χρειάζονται για να ξεκουραστούν το σώμα και το πνεύμα είναι διαφορετικές για κάθε φύλο, με τους άντρες να παρουσιάζονται πιο «ανθεκτικοί».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς τη νύχτα εμφάνιζαν επιθετική διάθεση την επόμενη ημέρα και είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη στο μέλλον.

Παράλληλα, οι φλεγμονώδεις δείκτες τους ήταν αρκετά ανεβασμένοι, ενώ οι ίδιες ήταν ευάλωτες σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ο δρ. Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Ύπνο στη Βρετανία, εξηγεί ότι ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί, να ταξινομήσει τις πληροφορίες που κατέγραψε μέσα στην ημέρα και να τις «ξεσκαρτάρει».

Όταν τα μάτια κλείνουν και το πνεύμα ηρεμεί, ο εγκεφαλικός φλοιός (περιοχή που σχετίζεται με λειτουργίες όπως η σκέψη, η ομιλία, η μνήμη κ,λ.π.) μπαίνει σε... πρόγραμμα ανάκτησης. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση του αδύναμου φύλου; Ο ίδιος αναλύει: «Οι γυναίκες συνήθως διαχειρίζονται αρκετά πράγματα ταυτόχρονα και είναι ιδιαίτερα ευέλικτες. Συνεπώς κουράζουν πιο πολύ τον εγκέφαλό τους, γι' αυτό και έχουν ανάγκη από περισσότερο ύπνο. Για έναν άντρα, ακόμα κι αν κάνει μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, αρκούν λιγότερες ώρες ξεκούρασης σε σχέση με αυτές που χρειάζεται μια γυναίκα».

Σχετικά Άρθρα

Σας ξυπνάει το μωρό μέσα στη νύχτα; Είναι πιο σοβαρό απ’ όσο φαντάζεστε!
Ο διακεκομμένος ύπνος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ειδικά για μια νέα μαμά που το βρέφος ξυπνάει στην καλύτερη των περιπτώσεων ανά τρεις ώρε...
Ξέρετε τι διαταράσσει τον ύπνο των μωρών;
Έχετε σκεφτεί αλήθεια, μήπως πίσω από τον ανήσυχο ύπνο του μωρού σας κρύβεται...το δικό σας άγχος;
7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την «αϋπνία της μητρότητας»!
Είναι αλήθεια πως η υπερένταση, οι έγνοιες, αλλά και το βαρύ πρόγραμμα της μητρότητας ευνοούν τις αϋπνίες. Μάθετε πως να τις αντιμετωπίσετε!
Η στέρηση ύπνου για τις μαμάδες, είναι πολύ πιο σοβαρή απ
Η στέρηση ύπνου της  μητρότητας είναι πολύ πιο σοβαρή απ' ότι νομίζουμε και αυτό μας το επιβεβαιώνει και μια νέα σοβαρή επιστημονική έρ...
Το σεξ μας εξασφαλίζει... όνειρα γλυκά!
Ξέρετε πως το σεξ, εκτός από απολαυστικό αποτελεί και το καλύτερο «φάρμακο» κατά της αυπνίας;
Είστε εργασιομανείς; Αυτά είναι τα κακά νέα!
Αν ανήκετε σε εκείνους που ξενυχτούν για να τελειώσουν μια «σημαντική» υποχρέωση για την δουλειά, είναι πάντα τυπικοί και δουλεύουν στο σπίτ...