Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Sex Roles», φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, σε όποιο από τα δύο φύλα κι αν ανήκουν, ψεύδεται σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική του ζωή, σε διαφορετικό επίπεδο κάθε φορά.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Μάνσφιλντ, συμμετείχαν συνολικά περίπου 300 ετεροφυλόφιλοι φοιτητές, άντρες και γυναίκες. Από αυτούς ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το σεξουαλικό παρελθόν τους, αλλά και με άλλες δραστηριότητες που αφορούσαν τους ρόλους των δύο φύλων.

Οι άντρες εθελοντές ανέφεραν πολύ μικρότερη ηλικία από αυτήν που πραγματικά έκαναν σεξ για πρώτη φορά και μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων από τον πραγματικό τους. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες προτιμούσαν να τις αντιμετωπίζουν ως άτομα με μικρή σεξουαλική εμπειρία από ό,τι είχαν στ’ αλήθεια και συγκριτικά με αυτό που η κοινωνία προσδοκά για το γυναικείο φύλο.

Ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες με προθυμία παραδέχτηκαν ότι ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες είναι ταυτισμένες όντως με το ένα ή το άλλο φύλο, όπως συμβαίνει π.χ. με την αλλαγή του λάστιχου σε ένα αυτοκίνητο, που θεωρείται  καθαρά αντρική υπόθεση.  

«Η σεξουαλικότητα φαίνεται να είναι ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι πραγματικά προβληματίζονται για το αν πληρούν ή όχι τα καθιερωμένα στερεότυπα που η κοινωνία επιβάλλει για το κάθε φύλο χωριστά, είτε πρόκειται για έναν τυπικό άντρα είτε για μια τυπική γυναίκα», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Ψυχολογίας δρ. Τέρι Φίσερ.

Και γιατί έχει σημασία να λέμε την αλήθεια; Κατά το δρ. Φίσερ, όσον αφορά απλά τις ανθρώπινες σχέσεις, έχει να κάνει μόνο με την εμπιστοσύνη που θέλουν να χτίσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Όταν, όμως, φτάνουμε στο σοβαρό κομμάτι της υγείας, τα πράγματα αλλάζουν. Οι επαγγελματίες της Υγείας είναι ανάγκη να γνωρίζουν πόσο ειλικρινείς είναι οι ασθενείς τους όταν ερωτώνται για τη σεξουαλική τους ζωή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις γυναίκες.

«Ένας γυναικολόγος πιθανώς να χρειάζεται να έχει ένα πλήρες ιστορικό μιας ασθενούς του και να πρέπει να γνωρίζει λεπτομέρειες για τη σεξουαλική της συμπεριφορά σε βαθμό εντελώς διαφορετικό από ό,τι χρειάζεται να ρωτήσει έναν άντρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, μπορεί και τα δύο φύλα να ψεύδονται για τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, αλλά οι άντρες συνήθως μεγεθύνουν την πραγματικότητα ενώ οι γυναίκες την αποκρύπτουν. Και η απόκρυψη της αλήθειας ενδέχεται να επηρεάσει τα συμπεράσματα ενός ειδικού για τον ασθενή του…», προσθέτει ο δρ. Φίσερ.

Εσείς έχετε πει ποτέ ψέματα στο γιατρό σας ή έστω στο σύντροφό σας για το σεξουαλικό… ιστορικό σας;