Αυτό που θέλουν οι άντρες να πιστεύουμε είναι ότι έχουν πάντα τον έλεγχο. Ότι τα βγάζουν πέρα σε όλα, ότι τίποτα δεν τους φοβίζει και, φυσικά, ότι μπορούν χωρίς αμφιβολία να προστατέψουν την οικογένειά τους. Και καλά κάνουν! Μόνο που τόσο εκείνοι όσο κι εμείς ξέρουμε καλά ότι όλα αυτά δεν είναι και τόσο απόλυτα αληθινά. Στην πραγματικότητα, ένας άντρας έχει ένα σωρό φόβους, που δεν τολμά να μοιραστεί με τη γυναίκα του, όπως…

1. Ότι ποτέ πια δεν θα την ξανακερδίσει μετά τα παιδιά

«Στους άντρες με μικρά παιδιά, ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι δεν θα έχουν ποτέ ξανά πίσω τη γυναίκα τους, μιας και τα παιδιά έχουν πάρει τη θέση τους», εξηγεί η δρ. Dawn Michael, κλινική σεξολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Intimacy Guidebook for Couples» (Οδηγός Οικειότητας για Ζευγάρια). «Η οικειότητα είναι πολύ σημαντική στο ζευγάρι, γι’ αυτό καλό είναι να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας για την κατάσταση που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσετε, προτού έρθουν τα παιδιά», συστήνει η ειδικός και προσθέτει: «Αν έχετε ήδη παιδιά, συζητήστε για το πώς θα έρθετε πιο κοντά βάσει των νέων δεδομένων».

2. Το πώς θα επαναφέρει το σεξ στο προσκήνιο

Στην πρακτική της, η δρ. Michael έχει συναντήσει άντρες να γίνονται πολύ επιθετικοί και ν’ αρνούνται να βοηθήσουν με το μωρό – και σε πολλές περιπτώσεις να στρέφονται στο πορνό και την απιστία, επειδή δεν ξέρουν πώς να επαναφέρουν το σεξ στη νέα καθημερινότητα με τη γυναίκα τους. «Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που είδα στην πρακτική μου. Πρέπει να δουλεύουν από κοινού και οι δύο, ως ομάδα, αν θέλουν να επαναφέρουν τη μεταξύ τους οικειότητα», εξηγεί.

3. Τις σεξουαλικές του επιδόσεις

Η δρ. Michael λέει ότι, όταν οι άντρες είναι εκείνοι που διαρκώς επιδιώκουν το σεξ, αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες τους δεν ενδιαφέρονται πια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και άλλα προβλήματα. Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο να θεωρήσουν ότι δεν μπορούν πια να ικανοποιήσουν τη γυναίκα τους, πράγμα που επίσης μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις τους.

4. Ότι απειλείται ο ανδρισμός του

«Οι άντρες θέλουν να νιώθουν ότι οι γυναίκες τους τους βλέπουν ως… αρσενικά», εξηγεί η δρ. Michael. Το γεγονός ότι οι σημερινές γυναίκες είναι πλέον επιτυχημένες επαγγελματικά και δυναμικές τούς κάνει να αισθάνονται ότι βάλλεται ο ανδρισμός τους, ειδικά αν πρόκειται για τις συζύγους τους. Κι αυτό είναι άλλο ένα θέμα που η δρ. προτρέπει στους θεραπευομένους της να συζητούν μεταξύ τους ανοιχτά.

5. Ότι θα εκτεθεί στην απόρριψη

«Οι άντρες φοβούνται μήπως φανούν αδύναμοι ή ευάλωτοι μπροστά σε μια γυναίκα», λέει ο δρ. Ken Solin, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Boomer Guide to Finding Love Online». «Οπότε, αν ζητήσετε από το σύντροφό σας να σας πει πώς νιώθει για εσάς και τη σχέση σας, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του ασκήσετε κριτική ή  να του εκφράσετε θυμό για όσα λέει. Αν το κάνετε, ίσως και να είναι η τελευταία φορά που θα σας μιλήσει ανοιχτά», εξηγεί ο ειδικός.

6. Ότι θα κριθεί για τα συναισθήματά του

Τι θα γίνει αν όντως ο άντρας σας σας μιλήσει ανοιχτά, και αυτά που θα σας πει σας κάνουν να νιώσετε άβολα και σας πληγώσουν; «Μπορείτε να του το πείτε αυτό…», λέει η δρ. Michael, «… αλλά μην τον κρίνετε γι’ αυτό». Αποδεχτείτε ότι έχει αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, αλλά μην του πείτε ότι είναι λάθος που τα έχει.

7. Ότι δεν θα είναι αρκετά καλός μπαμπάς

Είτε προσπαθεί να ανταποκριθεί στο δικό του ιδανικό πατρικό πρότυπο είτε να ξεπεράσει την ανεπάρκειά του, ένας άντρας πάντα φοβάται μήπως δεν γίνει αρκετά καλός μπαμπάς. Έχει όλα αυτά που χρειάζονται, στ’ αλήθεια; Κι αν δεν τα ‘χει; Πώς θα ξέρει ότι τα κάνει όλα όπως πρέπει; 

8. Μην του ασκηθεί κριτική σε δημόσιο χώρο

Οι σύζυγοι δεν θέλουν να τους ασκείται κριτική ή να τους διορθώνουν μπροστά στα παιδιά ή στους φίλους ή ακόμα και σε ξένους. Νιώθουν σαν να τους ευνουχίζεις! Γι’ αυτό, μην το κάνετε ποτέ, επιλέξτε να είστε στην ίδια ομάδα με το σύντροφό σας. 

9. Ότι δεν βγάζει αρκετά χρήματα

Ειδικά στις μέρες μας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους άντρες να «αποδείξουν» τον ανδρισμό τους παρέχοντας τα απαραίτητα στην οικογένειά τους. Κι ενώ οι περισσότεροι είναι οκ με τους δύο μισθούς που μπαίνουν στο σπίτι κάθε μήνα και εκτιμούν το γεγονός ότι η γυναίκα τους εργάζεται και βοηθάει οικονομικά, υπάρχουν κι εκείνοι που αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια μ’ αυτό. Όπως και να ‘χει, όμως, οι άντρες φοβούνται ότι τα χρήματα που βγάζουν δεν αρκούν – τελεία.

Τι προτείνει η ειδικός

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε το φόβο πίσω από τις πράξεις. Προσπαθήστε να λειτουργείτε ως ομάδα με το σύντροφό σας, αποφεύγοντας προστριβές και πικρές αλληλοκατηγορίες. Και να θυμάστε: Αναγνωρίζοντας το φόβο, το πιο πιθανό είναι να ανακαλύψετε ένα γλυκό συναίσθημα!