Υλικά για 4 άτομα

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο*, σε κομματάκια ή περασμένο στο multi
  • 2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί, χωριάτικο, χωρίς την κόρα, τριμμένο
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, ανακατεμένο με 2 κ.σ. ξίδι
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι και καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε για μισή ώρα το χταπόδι σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
  2. Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και στο ξίδι.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Αν το μείγμα βγει αραιό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι.
  4. Βάζουμε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
  5. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  6. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.
  7. Καθάρισμα χταποδιού: Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, αφαιρούμε τα μάτια και το δόντι του χταποδιού.

Τips

  • Το χταπόδι κόβεται πιο εύκολα αν το αφήσουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
  • Αντί για ωμό χταπόδι, μπορούμε να περάσουμε στο multi το ριγανάτο χταπόδι σαλάτα που μας περίσσεψε από την προηγουμένη.
  • Ιδανικός ουζομεζές, ταιριάζει με ταραμοσαλάτα αλλά και με σκορδαλιά.