Υλικά για 4 άτομα
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο*, σε κομματάκια ή περασμένο στο multi
- 2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί, χωριάτικο, χωρίς την κόρα, τριμμένο
- 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, ανακατεμένο με 2 κ.σ. ξίδι
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 κ.σ. ρίγανη
- λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλεύρι και καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Αφήνουμε για μισή ώρα το χταπόδι σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και στο ξίδι.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Αν το μείγμα βγει αραιό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι.
- Βάζουμε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
- Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.
- Καθάρισμα χταποδιού: Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού, αφαιρούμε τα μάτια και το δόντι του χταποδιού.
Τips
- Το χταπόδι κόβεται πιο εύκολα αν το αφήσουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
- Αντί για ωμό χταπόδι, μπορούμε να περάσουμε στο multi το ριγανάτο χταπόδι σαλάτα που μας περίσσεψε από την προηγουμένη.
- Ιδανικός ουζομεζές, ταιριάζει με ταραμοσαλάτα αλλά και με σκορδαλιά.