Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες*
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 ντομάτες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό ή 2 κ.σ. φρέσκο, τα φυλλαράκια
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, αλατοπιπερώνοντάς τες. Δεν χρειάζεται ούτε λεπτό παραπάνω αν δεν θέλουμε να γίνουν σαν άχυρο και να χάσουν τη φρεσκάδα τους και τους ζωμούς τους. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε πιατέλα.
  2. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να κάψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, πλην της φέτας. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, να παραμείνει η ντομάτα ζωντανή, αλλά να έχει δέσει η σάλτσα με το λάδι.
  3. Ρίχνουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε με προσοχή να μη σπάσουν αλλά να πάει η σάλτσα παντού, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, αφήνουμε να πάρει μόλις μία βράση και αποσύρουμε. Το σαγανάκι μας είναι έτοιμο.

* Καθάρισμα: Αφαιρούμε τα ποδαράκια από την κοιλιά της γαρίδας. Βγάζουμε με προσοχή το κέλυφος. Με ένα μυτερό μαχαίρι ή με οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι από τη ράχη της.

Tips

  • Λίγο μέτριο μπούκοβο θα κάνει πιο πικάντικο-καυτερό το σαγανάκι σας.
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός, ωμός, από πάνω, θα δώσει περισσότερη φρεσκάδα και ωραίο χρώμα στο πιάτο.
  • Αν αγαπάτε τα μπαχαρικά, στο σοτάρισμα της γαρίδας προσθέστε και λίγο κύμινο και κόλιαντρο σε χοντροσπασμένους σπόρους.
  • Οι καθαρισμένες κατεψυγμένες γαρίδες είναι μια εύκολη λύση.