Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. σουπιές
  • 750 γρ. σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο ή 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Τις σουπιές μπορεί να τις καθαρίσει ο ιχθυοπώλης μας. Οπότε, μας απομένει να τις πλύνουμε καλά και να τις κόψουμε σε κομμάτια, σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς ή και λίγο μεγαλύτερα.
  2. Σε νερό που βράζει, ζεματάμε για 2-3 λεπτά μόνο το σπανάκι και έπειτα το μεταφέρουμε κατευθείαν στο σουρωτήρι, ρίχνοντας άφθονο παγωμένο νερό από πάνω. Αυτό το στάδιο μπορείτε να το αποφύγετε, αλλά διώχνει τη στυφάδα από το σπανάκι, οπότε θα σας πρότεινα να μην το παραλείψετε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί απλώνουμε το σπανάκι, από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι (ξερό, φρέσκο ή και τα δύο) και τον άνηθο.
  5. Μοιράζουμε τις σουπιές ομοιόμορφα και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν οι σουπιές αρχίσουν να «αρπάζουν», τις καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο που θα αφαιρέσουμε 10 λεπτά πριν από το τέλος.

Tips

  • Με 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή με 2 ντομάτες ψιλοκομμένες, το φαγητό αλλάζει γεύση και όψη και εσείς προσθέτετε ακόμη μία συνταγή στο ρεπερτόριό σας.
  • Δοκιμάστε τριμμένο ξερό κόλιαντρο και γλυκάνισο, με τα οποία θα πασπαλίσετε το φαγητό την ώρα που αλατοπιπερώνετε. Ετσι θα απολαύσετε και άλλα αρώματα.
  • Αντί για σπανάκι, δοκιμάστε αρωματικά πράσινα της άνοιξης (σέσκουλα, λάπατα, μυρώνια, καυκαλήθρες) και, αντί για άνηθο, μάραθο. Εδώ μιλάμε για κουζίνα των αρωμάτων!