συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Ρεβιθοσουτζουκάκια με σάλτσα

αναμονή: 12-24 ώρες  προετοιμασία: 20ʹ  μαγείρεμα: 2 1/2 ώρες
Ρεβιθοσουτζουκάκια με σάλτσα

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη σάλτσα

  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες, χωρίς σπόρια
  • 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση


  1. Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.
  2. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ τόσο ώστε να μη γίνουν αλοιφή, αλλά να υπάρχουν και κομματάκια, για να έχει το μείγμα ωραία και τραγανή υφή.
  3. Τα βάζουμε σε μια γαβάθα μαζί με τις ντομάτες, το σκόρδο, το μπαχάρι, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το κρασί, το ξίδι και ζυμώνουμε καλά.
  4. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι. Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα περνάμε από το αλεύρι ώστε να καλυφθούν. Τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα βάζουμε σε άλλο πιάτο.
  5. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν παντού, για περίπου 10 λεπτά. Δεν βάζουμε πολλά μαζί στο τηγάνι για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν.
  6. Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
  7. Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, μαζί με λίγο νερό, και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 10 λεπτά, ώσπου να απορροφήσουν τη σάλτσα και να δέσει το σύνολο.

Tips

  • Ταιριάζουν ωραιότατα με λευκό πιλάφι ή με πουρέ πατάτας.
  • Εξίσου νόστιμα είναι και χωρίς τη σάλτσα τους, παρέα με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.
Σουτζουκάκια φούρνου
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά2 σκελίδες σκόρδου2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. κύμινο2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί1 φλ. λευκό ξηρό κρασίαλ...
Ρεβίθια φρικασέ
Υλικά για 6 άτομα 500 γρ. ρεβίθια2 φύλλα δάφνης1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το τρυφερό πράσινο τμήμα, σε λεπτές ρ...
Ρεβίθια σαλάτα
Υλικά για 6 άτομα 500 γρ. ρεβίθια1 φύλλο δάφνης1 κλωνάρι δενδρολίβανου, φρέσκου ή 1 κ.σ. ξερό5-6 κόκκους μπαχαριού3 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμέ...
Ρεβίθια με μαύρες ελιές
Υλικά για 4-5 άτομα 500 γρ. ρεβίθια1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες1 κ.σ. πελτέ ντομάτας3-4 σκελίδες σκ...
Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά για 4 άτομα 400 γρ. ρεβίθια1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο1 ματσάκι μαϊντανό, ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...



Δεκ     9
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού

comments powered by Disqus