συνταγές


κρέας | ζυμαρικά - ρύζι | λαχανικά | όσπρια | ψάρι - θαλασσινά | κοτόπουλο | σαλάτες | σούπες | πίτες - ζύμες | σνακ - ορεκτικά | γλυκά | νηστίσιμα - εποχιακά | πάρτι |

Μοσχαράκι καπαμά με κάππαρη

προετοιμασία: 20ʹ  μαγείρεμα: περίπου 90ʹ
Μοσχαράκι καπαμά με κάππαρη

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ελιά), σε μικρά κομμάτια
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 3 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε ροδελίτσες
  • 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και αχνίζουμε τα ξερά κρεμμύδια για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να γυαλίζουν και να μαραίνονται.
  2. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση, ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 1 ποτήρι καυτό νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Αν στο μεταξύ δούμε ότι στεγνώνει το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  4. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, το μπαχάρι, τα αγγουράκια, την κάππαρη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά, να γίνει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα του.
  5. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με λευκό ρύζι, πουρέ πατάτας ή τηγανητές πατάτες.

Tips

  • Ο καπαμάς ως λέξη έχει τουρκική προέλευση και σημαίνει φαγητό που μαγειρεύεται καπακωμένο, σκεπασμένο δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας. Προϋποθέτει μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά και κρέας (κυρίως βοδινό ή αρνίσιο) κομμένο σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέστε 1 κουταλιά μουστάρδα μέτρια σε ένταση μαζί με το σκόρδο και τα τουρσιά.
Κεμπάπ στη σχάρα
Υλικά για 6 άτομα 1 κιλό αρνίσιο κιμά ή ανάμεικτο με μοσχαρίσιο 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα ψιλοκομμένα 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμ...
Μοσχάρι μπουργκινιόν
Υλικά για 10 άτομα 2 1/2 κιλά μοσχάρι (χτένι), σε μερίδες4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο3 κ.σ. βούτυρο1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο100 ml μπράντι750 ml...
Φιλέτο πιπεράτο
Υλικά για 10 άτομα 3 κιλά φιλέτο, μοσχαρίσιο ολόκληρο8 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη100 ml μπράντι8 κ.σ. βούτυρο6 κ.σ. πράσινο πιπέρι Μαδαγασκάρ...
Μοσχαράκι στη γάστρα
Υλικά για 10 άτομα 2 κιλά μοσχαράκι (χτένι ή ποντίκι), σε κομμάτια διαστάσεων περίπου 5 x 5 εκ.2 κιλά πατάτες, μικρές, καθαρισμένες300 γρ. κ...
Σουτζουκάκια φούρνου
Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά2 σκελίδες σκόρδου2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κ.γ. κύμινο2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί1 φλ. λευκό ξηρό κρασίαλ...
Γιουβαρλάκια
Υλικά για 4-5 άτομα Για τα γιουβαρλάκια500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά150 γρ. ρύζι γλασέ2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο ψιλοκομμένο1 ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...



Δεκ     3
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού

comments powered by Disqus