Υλικά για 6 άτομα

  • 2 φλ. τραχανά, ξινό
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  • 1/2 φλ. γάλα, εβαπορέ
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κορν φλάουρ για το τηγάνισμα
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο κολοκυθόσπορο για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον τραχανά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το σουρώνουμε.
  2. Κόβουμε τα μισά κολοκυθάκια σε κυβάκια.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια για 2-3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
  5. Ρίχνουμε το τυρί, το γάλα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ με αποσπώμενο στεφάνι και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  8. Κόβουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περνάμε από κορν φλάουρ και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
  9. Στολίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με τα κολοκυθάκια και τον κολοκυθόσπορο και σερβίρουμε.

Tips

  • Αν στρώσουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, θα αποφύγουμε το πλύσιμο και η τούρτα θα ξεφορμαριστεί πιο εύκολα.
  • Ταιριάζουν όλα τα κίτρινα τυριά, οπότε βάζουμε ό,τι έχουμε στο ψυγείο.
  • Αντί για μαϊντανό, ταιριάζει επίσης ξερός ή φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος.