Υλικά για 6 άτομα
- 2 φλ. τραχανά, ξινό
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 1/2 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 φλ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
- 1/2 φλ. γάλα, εβαπορέ
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κορν φλάουρ για το τηγάνισμα
- έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγο κολοκυθόσπορο για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον τραχανά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το σουρώνουμε.
- Κόβουμε τα μισά κολοκυθάκια σε κυβάκια.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το τυρί, το γάλα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ με αποσπώμενο στεφάνι και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες, τα αλατοπιπερώνουμε, τα περνάμε από κορν φλάουρ και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
- Στολίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με τα κολοκυθάκια και τον κολοκυθόσπορο και σερβίρουμε.
Tips
- Αν στρώσουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, θα αποφύγουμε το πλύσιμο και η τούρτα θα ξεφορμαριστεί πιο εύκολα.
- Ταιριάζουν όλα τα κίτρινα τυριά, οπότε βάζουμε ό,τι έχουμε στο ψυγείο.
- Αντί για μαϊντανό, ταιριάζει επίσης ξερός ή φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος.