Υλικά για 6 άτομα

  • 2 κιλά πατάτες, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες
  • 2 φλ. γάλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 5 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, περασμένα από τον τρίφτη
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1 1/2 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι, ψαχνό, σε μπουκιές
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 250 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και όσο είναι ακόμη ζεστές τις λιώνουμε με πιρούνι ή στο μύλο των λαχανικών.
  2. Τις ανακατεύουμε με το γάλα, το μισό μοσχοκάρυδο, το σκόρδο και τις 4 κ.σ. βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος πουρές.
  3. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το κρέας. Μόλις ροδίσουν, σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  4. Οταν ψηθεί και απορροφήσει τα υγρά του, το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο και το ανακατεύουμε με τη φέτα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε σε λεπτή στρώση περίπου 3/4 από τον πουρέ. Πάνω του απλώνουμε ομοιόμορφα το κρέας.
  7. Αραιώνουμε με λίγες κουταλιές νερό τον υπόλοιπο πουρέ και τον στρώνουμε στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και ραντίζουμε με το βούτυρο. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Tips

  • Αντί για αρνάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κρέας ή μοσχαρίσιο κιμά, αλλά και το αρνάκι που μαγειρέψαμε την προηγουμένη και μας περίσσεψε.
  • Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε στα πράσα και στα κρεμμύδια και 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.