Υλικά για 6-8 άτομα

  • 4 αυγά
  • 500 γρ. τυρί, μασκαρπόνε
  • 200 γρ. ζάχαρη, άχνη
  • 200 ml γάλα, φρέσκο
  • 1 φλ. δυνατό εσπρέσο ή στιγμιαίο καφέ
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • κακάο, σε σκόνη

Εκτέλεση

  1. Σπάμε τα αυγά και βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τους κρόκους και τα ασπράδια.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα με το μίξερ χειρός.
  3. Χτυπάμε, πάλι με το μίξερ χειρός, το μασκαρπόνε με τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Με μια σπάτουλα από σιλικόνη ενώνουμε με απαλές κινήσεις τα δύο μείγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία κρέμα χωρίς γρομπαλάκια.
  5. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το ανακατεύουμε με το κονιάκ και τον καφέ.
  6. Στήνουμε το τιραμισού όπως κάνουν στα σπίτια και στις τρατορίες της Ιταλίας. Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε ταψί, αλλά ένα μεγάλο, ωραίο γυάλινο μπολ. Βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, στο μείγμα με τον καφέ και τα τοποθετούμε στο μπολ σε στρώσεις εναλλάξ με την κρέμα.
  7. Βάζουμε το τιραμισού για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.
  8. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε με ένα κουτάλι σε μπολάκια.

Tips

  • Επειδή τα αυγά δεν θα ψηθούν, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, βιολογικά.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό και από την προηγουμένη.
  • Το κακάο μπαίνει την τελευταία στιγμή στο σερβίρισμα, διαφορετικά χάνει την ωραία όψη του και αποκτά υγρασία.