Υλικά για 6-8 άτομα
- 4 αυγά
- 500 γρ. τυρί, μασκαρπόνε
- 200 γρ. ζάχαρη, άχνη
- 200 ml γάλα, φρέσκο
- 1 φλ. δυνατό εσπρέσο ή στιγμιαίο καφέ
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 300 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
- κακάο, σε σκόνη
Εκτέλεση
- Σπάμε τα αυγά και βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τους κρόκους και τα ασπράδια.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα με το μίξερ χειρός.
- Χτυπάμε, πάλι με το μίξερ χειρός, το μασκαρπόνε με τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν.
- Με μια σπάτουλα από σιλικόνη ενώνουμε με απαλές κινήσεις τα δύο μείγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία κρέμα χωρίς γρομπαλάκια.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και το ανακατεύουμε με το κονιάκ και τον καφέ.
- Στήνουμε το τιραμισού όπως κάνουν στα σπίτια και στις τρατορίες της Ιταλίας. Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε ταψί, αλλά ένα μεγάλο, ωραίο γυάλινο μπολ. Βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, στο μείγμα με τον καφέ και τα τοποθετούμε στο μπολ σε στρώσεις εναλλάξ με την κρέμα.
- Βάζουμε το τιραμισού για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο.
- Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε με ένα κουτάλι σε μπολάκια.
Tips
- Επειδή τα αυγά δεν θα ψηθούν, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, βιολογικά.
- Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό και από την προηγουμένη.
- Το κακάο μπαίνει την τελευταία στιγμή στο σερβίρισμα, διαφορετικά χάνει την ωραία όψη του και αποκτά υγρασία.