Αρχικά βεβαιωθείτε ότι ο πόνος οφείλεται στα δόντια. Ο πόνος από τα δόντια συνήθως ξεκινά δύο με πέντε ημέρες πριν εμφανιστεί το δόντι και περνά όταν το δόντι πλέον «σκάσει» και σχίσει το ούλο. Αν, λοιπόν, το μωρό σας συνεχίσει να παραπονιέται ακόμα και μετά την εμφάνιση του δοντιού, μπορεί να ενοχλείται από κάτι άλλο.

1. Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας

Βάλτε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας του μωρού στην κατάψυξη και δίνετέ του ένα από αυτά κάθε φορά που πονά. Αν δεν έχετε τέτοια παιχνίδια διαθέσιμα δώστε του κάτι άλλο παγωμένο, π.χ. κάποιο φρούτο που θα έχετε βάλει στην κατάψυξη. Μπορείτε, ακόμα, να βάζετε στην κατάψυξη και τις πιπίλες του. Οτιδήποτε παγωμένο μπορεί να μασήσει το μωρό την στιγμή που πονά θα το ανακουφίσει τρομερά. Ωστόσο, μην αφήσετε το παγωμένο αντικείμενο πολύ ώρα στο στόμα του μωρού, για να μην τραυματίσει τα ούλα του από το υπερβολικό κρύο.

2. Δακτύλιοι οδοντοφυΐας και πιπίλα

Το μωρό σας, την στιγμή που πονά, έχει ανάγκη να δαγκώσει κάτι σκληρό. Στο εμπόριο θα βρείτε δακτύλιους οδοντοφυΐας, που υπάρχουν ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Δώστε του να «μασήσει» έναν τέτοιον, καθώς η πίεση που θα ασκηθεί στα ούλα θα το ανακουφίσει. Η πιπίλα μπορεί, επίσης, να ηρεμήσει το μωρό σας, αλλά και να το βοηθήσει να καταπίνει τα πολλά σάλια που δημιουργούνται λόγω του πονόδοντου.

3. Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά

Στο φαρμακείο θα βρείτε φυτικά και μη φυτικά τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού. Η συνιστά τα φυτικά τζελ, τα οποία, όπως λέει «είναι πιο ασφαλή από τα αμιγώς φαρμακευτικά, τα οποία ενώ πολλοί παιδίατροι τα συνιστούν, περιέχουν ορισμένες ουσίες που ίσως να μην είναι κατάλληλες για το μωρό. Προτιμήστε, λοιπόν, κάποια εντελώς φυτικά τζελ που κυκλοφορούν για τον σκοπό αυτό».

4. Τελευταία λύση: Παυσίπονο

Μόνο εφόσον έχετε την έγκριση του παιδιάτρου σας και ο πόνος του μωρού είναι πραγματικά ανυπόφορος, δοκιμάστε να του δώσετε λίγο παυσίπονο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για την ποσότητα και την συχνότητα του παυσίπονου που θα χορηγήσετε.