Δείτε ποιοι είναι οι «κρυμμένοι» κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού μας το χειμώνα Όταν οι γονείς σκέφτονται για το πως να κρατήσουν ασφαλή και υγιή τα μωρά το χειμώνα, συνήθως το μυαλό τους πάει στο κρυολόγημα ή την υποθερμία. Ωστόσο, υπάρχουν και οι «κρυμμένοι κίνδυνοι», αυτοί που δεν πάει καθόλου το μυαλό μας. Και δείτε ποιοι είναι αυτοί:  

1. Ηλιακό έγκαυμα

Πολλοί πιστεύουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο στο μωρό (ή στο παιδί) μας, μόνο τις ηλιόλουστες μέρες. Ωστόσο, αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ακόμα και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, το παιδί ενδέχεται να εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα UV ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία (UVA) είναι ο τύπος της UV ακτινοβολίας που διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος κύματος, οπότε διαπερνά και το πιο παχύ σύννεφο. Και καθώς το δέρμα του μωρού δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο, μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες UVA ακτινοβολίας, ακόμα και με συννεφιά. Συνεπώς, η εφαρμογή αντηλιακού είναι απαραίτητη παντός καιρού.  2. Αφυδάτωση Τώρα τον χειμώνα που το δέρμα του παιδιού είναι εκτεθειμένο στο κρύο, στον αέρα, στις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας από την ζέστη του σπιτιού στο κρύο εξωτερικό περιβάλλον και αντίθετα, αφυδατώνεται γιατί επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος στο κυρίως δέρμα και δε μπορεί να ενυδατωθεί εσωτερικά. Επίσης λόγω κρύου σπάνια το παιδί παραπονιέται ότι διψάει. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος καιρός μειώνει την απάντηση δίψας του σώματος μέχρι και 40%. Όταν ένα παιδί βρίσκεται στα όρια της υποθερμίας, αυξάνεται και η παραγωγή ούρων, η οποία μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην ακραία αφυδάτωση. Γι΄αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταναλώνει αρκετά υγρά ακόμα κι όταν ισχυρίζεται ότι δεν διψάει. 

3. Χοντρά μπουφάν στο αυτοκίνητο

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που όλοι οι γονείς κάνουμε το χειμώνα, είναι να βάζουμε το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου με το μπουφάν ή το παλτό του. Οι ειδικοί λένε ότι όταν τα παιδιά βρίσκονται στο κάθισμα του αυτοκινήτου ενώ φοράνε το χειμερινό τους πανωφόρι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγει το κορμάκι τους μπροστά σε ενδεχόμενη σύγκρουση με κάποιο άλλο αυτοκίνητο! Αυτό επειδή όταν δένετε το παιδί στο κάθισμα του αυτοκινήτου κι εκείνο είναι ντυμένο «χοντρά», οι ιμάντες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο χαλαροί απ’ ό,τι θα έπρεπε να είναι. Και αυτό γιατί το μπουφάν, για να είναι ζεστό, συνήθως έχει μέσα στη σύνθεσή του πολύ αέρα. Έτσι, το παιδί δεν δένεται σφιχτά με τη ζώνη του και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ασφαλές.