Τα μωρά βάζουν πράγματα στο στόμα τους και αυτό θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Επίσης είναι μία ένδειξη του ενδιαφέροντος που έχουν για το τι γίνεται στον κόσμο γύρω τους. Τον πρώτο χρόνο, τα παιδιά εξερευνούν τον περίγυρο με όλες τους τις αισθήσεις. Με την όραση, την αφή, την οσμή, την ακοή και τη γεύση. Και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσα περισσότερα μαθαίνουν. Όσο προσπαθεί να γίνει εξπέρ σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των χεριών με το να αρπάζει και να φτάνει πράγματα, δεν σημαίνει ότι κάνει το ίδιο και με τα δάχτυλά του. Όταν λοιπόν αρπάζει κάτι, θέλει να το εξερευνήσει καλύτερα με το να το βάλει στο στόμα του. Έτσι θα ξέρουν αν είναι ωραίο ή άσχημο.

Θα μπορούσε να πνιγεί; Όσο θετική και να είναι αυτή η εμπειρία για το μωρό, δεν παύετε να θέλετε την ασφάλειά του. Για να μειώσετε το ρίσκο του πνιγμού, οι παιδίατροι προτείνουν να επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν με αντικείμενα που είναι πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο στόμα τους. Αν χωράει, τότε ναι, υπάρχει ο κίνδυνος του πνιγμού. Σιγουρευτείτε ότι το αντικείμενο δεν μπορεί να διαλυθεί σε κομμάτια και δεν είναι σκληρό απ’έξω ώστε να τραυματίσει το παιδί. Πριν παίξει, κάντε μία γενική επιθεώρηση του χώρου για κινδύνους.

Τι γίνεται με τα μικρόβια; Αν το παιδί πιάσει την μπάλα από το πάτωμα και την γλείψει, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αρρωστήσει γιατί τα παιδιά αρρωσταίνουν από τους ιούς και τα βακτήρια, και όχι από τη σκόνη. Είναι πολύ σημαντικό να πλένει καλά τα χέρια του πριν και μετά το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αποτρέψετε τα μικρόβια από την επαφή.