Σύμφωνα με τα επιστημονικά ευρήματα μιας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Colorado και το CU School of Medicine’s Barbara Davis Center for Diabetes και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, τα βρέφη που λαμβάνουν στερεά τροφή νωρίτερα από τον 4ο μήνα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ινσουλινο-εξαρτώμενο διαβήτη, δηλαδή τον τύπο του διαβήτη που εμφανίζεται ως επί το πλείστον κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι εξίσου υψηλός εάν η εισαγωγή στερεών τροφίμων γίνει αργότερα από τον 6ο μήνα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι βρέφη που λαμβάνουν στερεή τροφή πριν τον 4ο μήνα έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με εκείνα που λαμβάνουν στέρεα τροφή στον 4ο ή 5ο μήνα. Μάλιστα, όταν η σωστή χρονικά εισαγωγή στερεάς τροφής συνδυαστεί με την παράλληλη διατήρηση του μητρικού θηλασμού ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ελαχιστοποιείται.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μη κατάλληλη χρονική εισαγωγή στερεά τροφής στα βρέφη μπορεί να οδηγήσει σε αντιγονικά ερεθίσματα ασκώντας λανθασμένα μηνύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγώντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι κατά τα πρώτα χρόνια ζωής, ιδιαίτερα σε παιδιά με γενετική προδιάθεση.

Τα παρόντα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συστάσεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας που προτείνει την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους μεταξύ του 4ου και 6ου μήνα.