Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2012 στο 2013 αυξήθηκαν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας από 61 σε 68, τα πέντε θανατηφόρα (11,5% αύξηση), ενώ τα τελευταία χρόνια (1993 – 2013) το 85% των κρουσμάτων οφείλεται στην οροομάδα Β.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνότερα γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα» είναι μια απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου λοίμωξη, που προσβάλλει υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί το θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών, από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5-10%) παρά τη θεραπεία, και ένα στα πέντε, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Συμπτώματα της νόσου

Αναφερόμενη στα συμπτώματα της νόσου, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για το γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της.

Πάντως, στα τυπικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου περιλαμβάνονται η αυχενική δυσκαμψία και το μικρού μεγέθους ιώδες δερματικό εξάνθημα.

Εύκολη μετάδοση

Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσος αφορούν υγιή άτομα. Η μετάδοση είναι αρκετά εύκολη, καθώς μπορεί να γίνει με τον βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση σωματική επαφή, όπως το φιλί. Επίσης, ο συνωστισμός (σε νυχτερινά κέντρα, στρατόπεδα, κοιτώνες ή ταξίδια σε ενδημικές περιοχές) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μετάδοσης. Τέλος, το κάπνισμα προάγει την πιθανότητα προσβολής του οργανισμού από τη νόσο, συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων.

Βρέφη, παιδιά και έφηβοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου διότι μπορεί να μολυνθούν από μέλη της οικογένειας τους που είναι φορείς του βακτηρίου (στη μύτη ή τον φάρυγγα) χωρίς τα τελευταία να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Εμβολιασμός & ανάκληση παρτίδων του εμβολίου

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ο εμβολιασμός», επισημαίνει η κ. Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου. Μάλιστα, οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά των άλλων δύο κύριων αιτιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας (Haemophilus influenzae τύπου b και Streptococcus pneumoniae) έχουν ήδη αποδειχτεί αποτελεσματικές.

Τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν προστασία από της οροομάδες A, S, W-135 και Y του μηνιγγιτιδόκοκκου, ενώ η οροομάδα Β παρέμενε μέχρι σήμερα ακάλυπτη. Η κυκλοφορία, όμως, του Bexsero έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Το κόστος του εμβολίου (115,73 ευρώ) δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, και εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πάντως, παραμένει προς το παρόν άγνωστο πότε θα αξιολογηθεί καθώς, από τον Σεπτέμβριο του 2013, έχει λήξει η θητεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για την ανανέωση της.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΕΟΦ προχώρησε σε ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος Meningitec (συζευγμένο εμβόλιο ολιγοσακχαρίτη του μηνιγγιτιδόκοκκου), λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανάκληση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ στις 3/10/2014, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου από την αγορά και έχει ενημερωθεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Οι παρτίδες του φαρμακευτικού προϊόντος Meningitec, που αποσύρονται λόγω ύπαρξης σωματιδίων οξειδίου του σιδήρου στις προγεμισμένες σύριγγες (υπ. αριθμ.84865/3-10-2014 απόφαση Προέδρου ΔΣ/ΕΟΦ) είναι οι ακόλουθες:

Αρ. Παρτίδας                                        Ημ. Λήξης

G96207                                                  09/2014

G80253                                                  09/2014

G76682                                                  09/2014

H06769                                                  11/2014

H36188                                                  02/2015

J13349                                                        –

Πάντως, όπως διευκρινίζει ο ΕΟΦ, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί καμία αναφορά από επαγγελματία Υγείας για παρουσία σωματιδίων σε εμβόλιο Meningitec και δεν έχει καταγραφεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του προϊόντος.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών που έχουν στην κατοχή τους εμβόλιο Meningitec με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο φαρμακείο.

Τέλος, για προληπτικούς λόγους, ο ΕΟΦ παρακαλεί τους παιδιάτρους να πραγματοποιούν οπτικό έλεγχο όλων των εμβολίων πριν από τη χορήγησή τους. Πηγή: health.in.gr