Η εγκυμοσύνης σας προχωρά και το βάρος σας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι σε προηγούμενες περιόδους της κύησης. Η μήτρα σας πλησιάζει το υψηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει. Η κορυφή της βρίσκεται περίπου 12 εκατοστά πάνω από τον ομφαλό σας.

  • Τώρα πρέπει να κάνετε το πρώτο Doppler. Είναι ένας υπέρηχος που μας δείχνει πόσο αίμα δίνετε στο μωρό σας, μέσω των αρτηριών της μήτρας, και αν το μωρό σας βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ή στρες. Μια πολύ σημαντική εξέταση που μας δείχνει το «καλώς έχειν» του μωρού σας.
  • Να συνεχίσετε να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τα τηγανητά, τις σάλτσες και το λίπος.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (30η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 29 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά.

Και οι πέντε αισθήσεις του μωρού λειτουργούν και επιδεικνύει πλέον μια νέα ικανότητα. Μπορεί να στρέψει το κεφάλι του από τη μια μεριά στην άλλη. Τα όργανα συνεχίζουν να ωριμάζουν, ενώ τα νύχια στα πόδια του έχουν πια ολοκληρωθεί και στο κεφάλι του εξακολουθούν να αναπτύσσονται μαλλιά. Συνεχίζει να ασκείται στο άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων, κοιμάται όμως το 90-95% της ημέρας, για διαστήματα που διαρκούν περίπου 20 λεπτά.

Συνεχίζει τα μαθήματα της αναπνοής, και οι πνεύμονες κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται πιο δυνατοί.  Επόμενη εβδομάδα