Η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία την δική σας και του παιδιού αλλά και στην διάθεσή και την εμφάνισή σας. Γι’ αυτό πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και να φροντίσετε  να αποτελείται από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Πόσο καλά όμως είστε ενημερωμένη;
Ερώτηση 1
Μια έγκυος πόσες επιπλέον θερμίδες την ημέρα θα πρέπει να καταναλώνει;
α)  300
β)  500
γ)  1000
Απάντηση
α)  Όταν είσαστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, χρειάζεστε περίπου τριακόσιες θερμίδες περισσότερο την ημέρα από όσες  συνήθως λαμβάνατε.
Ερώτηση 2
Μια γυναίκα κανονικού βάρους πόσα κιλά θα πρέπει να πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της;
α)  11 – 15
β)  25 – 35
γ)  35 – 45
Απάντηση
α)  Έρευνες έδειξαν ότι μια γυναίκα κανονικού βάρους παίρνει έντεκα με δεκαπέντε κιλά κατά την κύηση. Φυσικά τα κιλά που θα πάρει εξαρτώνται από το αν τρώει σωστά ή όχι.
Ερώτηση 3
Το φυλλικό οξύ, πολύ σημαντικό διατροφικό στοιχείο για την ανάπτυξη του μωρού σας, σε ποιες τροφές μπορούμε να το βρούμε;
α)  στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια στα εσπεριδοειδή και στους χυμούς
β)  στο ψωμί και στα δημητριακά ολικής αλέσεως
γ)  σε όλα τα παραπάνω
Απάντηση
γ)  Οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 0,4ml φυλλικό οξύ την ημέρα για να αποτρέψουν τυχόν προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Αυτή η βιταμίνη μπορεί  να βρεθεί σε πολλές τροφές, συμπεριλαμβάνοντας το σπανάκι, το κόλιανδρο και τα γογγύλια, στο λάχανο, στο μπρόκολο, στα σπαράγγια, στο ψωμί και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα εσπεριδοειδή και στους χυμούς, το συκώτι, στους ξηρούς καρπούς και στα φασόλια.
Ερώτηση  4
Δεν είναι κακό να πίνετε ένα ποτηράκι κρασί πού και πού κατά την εγκυμοσύνη
α)  Αλήθεια
β)  Ψέματα
Απάντηση
β)  Μελέτες δείχνουν ότι κάθε γουλιά αλκοόλ κατά την κύηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στην σωματική και πνευματική υγεία του μωρού. Δεν υπάρχει λοιπόν «ασφαλή» ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ όταν είστε έγκυος.
Ερώτηση 5
Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά σε ποσοστό
α)  20%
β)  30%
γ)  40%
Απάντηση
γ) Κατά την εγκυμοσύνη και την γαλουχία οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να παίρνουν σαράντα τοις εκατό περισσότερο ασβέστιο την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σχεδόν όλο το επιπλέον ασβέστιο πηγαίνει στα κόκαλα του μωρού που μεγαλώνει.
Με τον τρόπο αυτό η έγκυος προστατεύει τα οστά της, όπως και τα δόντια της.
Ερώτηση 6
Ποια από τις παρακάτω πηγές υδατανθράκων προσφέρει την μικρότερη θρεπτική άξια;
α)  δημητριακά ολικής αλέσεως
β)  καστανό ρύζι
γ)  άσπρο ψωμί
δ)  ζυμαρικά
Απάντηση
γ)  Οι επιστήμονες συνιστούν στις μέλλουσες μαμάδες να επιλέγουν τροφές ολικής αλέσεως για την καθημερινή τους πρόσληψη υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι ή τα ζυμαρικά. Οι τροφές που περιέχουν λευκό αλεύρι δεν έχουν να προσφέρουν πολλά.
Ερώτηση 7
Συνιστάται στις περισσότερες έγκυες να παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέως, του σιδήρου και του ασβεστίου.
α)  αλήθεια
β)  ψέμματα
Απάντηση
α)  Σύμφωνα με μελέτες το ασβέστιο και το σίδηρο είναι βασικά για την υγεία και της μητέρας και του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται συμπληρώματα για να διατηρήσουν στα σωστά επίπεδα τα συγκεκριμένα μέταλλα.
Ερώτηση 8
Ποιο από τα ακόλουθα συνιστάται λιγότερο όσον αφορά την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την διάρκεια της κυήσεως;
α)  3 μερίδες λαχανικών και 2 φρούτων
β)  2 μερίδες λαχανικών και 3 φρούτων
γ)  4 μερίδες λαχανικών και 4 φρούτων
Απάντηση
α)  Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη. Να επιλέγετε τουλάχιστον τρία λαχανικά και δύο φρούτα την ημέρα, καθώς και έναν χυμό ή φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι.
Ερώτηση 9
Ποια από τις παρακάτω τροφές είναι καλή πηγή πρωτεΐνης για έναν χορτοφάγο;
α)  φασόλια
β)  ξηροί καρποί
γ)  προϊόντα σόγιας
δ)  όλα τα παραπάνω
Απάντηση
δ)  Το κρέας χωρίς λίπος, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αβγά είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης. Παρόλα αυτά, οι πρωτεΐνες μπορούν να ληφθούν και από άλλα προϊόντα σόγιας, από ξερά φασόλια και ξηρούς καρπούς καθώς και από μια μεγάλη ποικιλία σπόρων. Θα πρέπει βέβαια να προσέχουμε την κατανάλωση της σόγιας, λόγω ότι συχνά είναι προϊόν γενετικά τροποποιημένο.
Ερώτηση 10
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι θερμίδες προερχόμενες από λίπος θα πρέπει να περιορίζονται σε καθημερινή βάση σε ποσοστό
α)  30%
β)  40%
γ)  50%
Απάντηση
α)  Οι έγκυες θα πρέπει να περιορίσουν το λίπος σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από τριάντα τοις εκατό καθημερινά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος (όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, οι σάλτσες για σαλάτες και ο ζωμός κρεατικών) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
Ερώτηση 11
Η συνιστώμενη καθημερινή πρόληψη σιδήρου για τις έγκυες είναι:
α)  5 ml
β) 10 ml
γ) 30 ml
Απάντηση
γ)  Ο σίδηρος προλαμβάνει την κόπωση και είναι απαραίτητος για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στο μωρό σας. η συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα σιδήρου για τις έγκυες γυναίκες είναι τριάντα milligrams.
Ερώτηση 12
Οι έγκυες θα πρέπει να πίνουν καθημερινά οκτώ ποτήρια
α)  νερό
β)  νερό και χυμό
γ)  οτιδήποτε υγρό
Απάντηση
α)  Να πίνετε πολλά υγρά – κυρίως νερό – κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αν και το νερό είναι το καλύτερο, ο χυμός είναι άλλη μια υγιεινή επιλογή. Όμως να έχετε στον νου σας ότι ο χυμός είναι πλούσιος σε θερμίδες, ενώ το νερό δεν έχει καθόλου. Να αποφεύγετε ή να περιορίσετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλας.
Ερώτηση 13
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  χαμηλά σε λιπαρά περιέχουν λιγότερο ασβέστιο από τα πλήρη προϊόντα
α)  Αλήθεια
β)  Ψέμματα
Απάντηση
β)  Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά έχουν τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου με τα πλήρη – μόνο που έχουν λιγότερο λίπος. Στην πραγματικότητα, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τριών ή τεσσάρων μερίδων γάλακτος, γιαουρτιού ή τυριού με λίγα λιπαρά.
Ερώτηση 14
Ποια από τις ακόλουθες ομάδες τροφών είναι καλή πηγή σιδήρου;
α)  οστρακοειδή
β)  κόκκινο κρέας
γ)  φυλλώδη λαχανικά
δ)  πατάτες
ε)  όλα τα παραπάνω
Απάντηση
ε)  Τα ζωικά προϊόντα – το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά – είναι καλές και σημαντικές πηγές σιδήρου. Ο σίδηρος βρίσκεται επίσης και σε φυτικά προϊόντα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο)

Το σκορ σας

0-6 :  Μελετήστε!
Δεν φαίνεται ότι έχετε αρκετές γνώσεις για την διατροφή της εγκύου. Πρέπει λοιπόν να ενημερωθείτε λίγο. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Είτε σκέφτεστε να κάνετε μωρό, είτε προσπαθείτε να συλλάβετε ή είσαστε ήδη έγκυος, η διατροφή σας θα επηρεάσει άμεσα το μωρό σας. Να μην ξεχνάτε ότι οι τροφές που τρώτε χτίζουν την ανάπτυξη του μωρού σας.
7-11 :  Αρκετά καλά!
Οι γνώσεις σας για μία υγιή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Απλά με το παραπάνω τεστ πιστεύουμε ότι σας βοηθήσαμε λίγο παραπάνω για να φέρετε στον κόσμο ένα γερό μωρό.
12-14 :  Άριστα!
Είσαστε πλήρως ενημερωμένη με τις ανάγκες και τις σωστές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθούνται σε μια εγκυμοσύνη. Συγχαρητήρια!
Με την συνεργασία της κας Μαρίας Παπαδοπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)