Η φίλη μου η Έλενα ήταν πέντε μηνών έγκυος και ακόμα δεν ήταν σίγουρη ότι είχε νιώσει κάποια κίνηση του μωρού της. Πού και πού ένιωθε μερικά γουργουρητά στην κοιλιά της αλλά περισσότερο έμοιαζαν με αέρια.  Ξαφνικά είδε την κοιλιά της να κινείται από την μία πλευρά. Ένιωσε περίεργα…ωστόσο πολύ ευχάριστα!
Σίγουρα οι «μπουνιές» και οι «κλωτσιές» για μία έγκυο είναι το σήμα κατατεθέν ότι το μικρό βρίσκεται μέσα της και «επικοινωνεί» μαζί της. Όμως το πότε θα νιώσετε το μωρό σας να κινείται για πρώτη φορά και πως θα το νιώσετε, είναι κάτι που διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.
Το μωρό σας κουνιέται από την 8η κιόλας εβδομάδα, αλλά είναι τόσο μικρό για να το καταλάβετε. Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε κάτι μεταξύ της 18ης και 20ης εβδομάδας. Αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα στις διαδοχικές εγκυμοσύνες ή αν έχετε δίδυμα ή τρίδυμα και αργότερα αν έχετε πάρει αρκετό βάρος. Στην αρχή μπορεί να μην το αντιληφθείτε.
Υπάρχουν γυναίκες που λένε πως ένιωσαν σαν να είχαν πεταλούδες  στην κοιλιά τους ενώ άλλες σαν να είχαν ποπ κορν. Όταν ξεκινούν αυτά τα γουργουρητά και στα «σπρωξίματα», μόνο εσείς μπορείτε να τα νιώσετε. Ο μπαμπάς -και ο υπόλοιπος κόσμος-  δεν θα μπορέσει να τα καταλάβει και να μοιραστεί τον ενθουσιασμό παρά μόνο μετά την 24η εβδομάδα.
Τους επόμενους δύο μήνες, τα σπρωξίματα αυξάνονται βαθμιαία και σε συχνότητα αλλά και σε ένταση. Πριν ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο, την 28η εβδομάδα, οι κινήσεις του είναι απρόβλεπτες. Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτή την περίοδο, αν το μωράκι σας είναι μικρό, υπάρχει περίπτωση πάλι να μην νιώθετε πότε κινείται. Πολύ πιο πιθανό να νιώσετε κάτι όταν είστε ξαπλωμένη, κυρίως το απόγευμα. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα έμβρυα συνήθως κοιμούνται για 20-40 λεπτά περίπου. Είναι πιο δραστήρια τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Δεν νιώθω να κινείται… υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Αν δεν νιώσετε καμία κίνηση για περισσότερο από μία μέρα μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Στην πραγματικότητα, γύρω στην 34η εβδομάδα μπορεί ο γιατρός να σας ζητήσει να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Ξαπλώνετε για λίγο κάθε μέρα και μετράτε δέκα κλωτσιές. Δεν θα σας πάρει πάνω από δύο ώρες. Αν νιώθετε ότι τα πράγματα είναι πολύ «ήρεμα», πιείτε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, φάτε ένα κομμάτι φρούτου ή κάντε και την παρέκκλιση να φάτε ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας και ξαπλώστε στο αριστερό σας πλευρό (αυτή η στάση αυξάνει την ροή αίματος στην μήτρα). Τέλος, ένα άλλο κόλπο είναι να βάλετε το κινητό σας στη δόνηση και να το ακουμπήσετε πάνω στην κοιλιά σας. Συνήθως τα μικρά μέσα αντιδρούνε έντονα σε αυτό το θόρυβο. Αν με αυτά τα κόλπα δεν μετρήσετε δέκα κλωτσιές σε μία – δύο ώρες, τότε ενημερώστε τον γιατρό σας.
Κλωτσιές που «δένουν»
Οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την μαμά και τον μπαμπά να δεθούν με το μωρό τους πριν την μεγάλη άφιξη.  «Ο Νίκος τρελαινόταν να διαβάζει στην κοιλιά μου κάθε βράδυ όταν ήμασταν στο κρεβάτι», μου έλεγε η φίλη μου. «Όταν πλησίαζαν οι  μέρες του τοκετού, ξέραμε ότι η κορούλα μας άκουγε τις φωνές μας». «Μπορούσα να δω την κοιλιά της Έλενας να κουνιέται και να νιώθω τις κινήσεις του όταν έβαζα το χέρι μου πάνω της.  Ήταν συγκλονιστική εμπειρία αυτή για μένα. Ένιωθα ότι το μωρό μου προσπαθεί να δώσει το παρόν!» μου εξομολογήθηκε ο Νίκος.
Μα τι συμβαίνει εκεί μέσα;
Ακόμα κι όταν δεν το νιώθετε, το μωρό σας κουνιέται στο «δωμάτιό» του, στην μήτρα σας δηλαδή! Να πως αναπτύσσονται οι κινήσεις του και οι αισθήσεις του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
6 εβδομάδες
Τα μπράτσα και οι γάμπες τους έχουν μακρύνει και τα χέρια και τα πόδια του αρχίζουν να σχηματίζονται.
8-10 εβδομάδες
Το μωρό σας αρχίζει να κουνάει το κεφάλι του
12 εβδομάδες
Τα μπράτσα και οι γάμπες του αρχίζουν να κουνιούνται άνετα, τα νύχια μεγαλώνουν.
13 εβδομάδες
Μπορεί να κουνάει το χέρι του προς το κεφάλι, ίσως και να πιπιλάει τον αντίχειρά του.
16 εβδομάδες
Η γεύση του λειτουργεί. Μπορεί να έχει και λόξιγκα.
18 εβδομάδες
Η κίνησή του αρχίζει να συντονίζεται καλά, μπορεί να γυρίσει και τον κορμό του, να κλωτσάει και να στριφογυρίζει. Μήπως νιώθετε κάτι;
24 εβδομάδες
Μιλήστε του.  τα αυτιά του μωρού μπορούν και σας ακούνε.
26 – 32 εβδομάδες
Η κινητικότητα στην μήτρα καλά κρατεί, χάρη στη συνεχή βελτίωση των ικανοτήτων του μωρού σας, αλλά και στο χώρο που έχει στην διάθεσή του. Μέχρι την 28η εβδομάδα τα μάτια του ανοίγουν (κατά ένα μέρος)
34 – 36 εβδομάδες
Οι κινήσεις του μπορεί να πέσουν λίγο. Εξάλλου το μωρό σας μεγαλώνει και ο χώρος του μικραίνει. Επίσης αρχίζει να παίρνει θέση για τον τοκετό.
Με την συνεργασία της κας Μαρίας Παπαδοπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)