Ίσως, τελικά, ο τοκετός σας να μην ήταν τόσο οδυνηρός όσο νομίζετε!

Μάλλον είναι καλά τα νέα για όλες εμάς που (πιστεύαμε ότι) περάσαμε ένα δύσκολο και επώδυνο τοκετό: Όπως φαίνεται, δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα τελικά…

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι οι μαμάδες τείνουν να ανακαλούν στη μνήμη τους μόνο τις χειρότερες στιγμές του τοκετού τους, παρά ολόκληρη τη διαδικασία. Που σημαίνει ότι οι αναμνήσεις από τη γέννηση του παιδιού μας επικεντρώνονται κυρίως στις στιγμές κορύφωσης του πόνου.

Για τις απαιτήσεις της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science», οι επιστήμονες συνόδευσαν 320 γυναίκες στην αίθουσα τοκετού, όπου αξιολογούσαν τα επίπεδα του πόνου τους ανά 20 λεπτά, με κλίμακα από το 1 έως τα 100. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαν μαζί τους, αρχικά 2 μέρες κι έπειτα 2 μήνες μετά, ρωτώντας τους και πάλι για τα επίπεδα του πόνου κατά τη γέννα.

Αυτό, λοιπόν, που ανακάλυψαν είναι ότι οι νέες μαμάδες -ακόμα και 4 μήνες μετά την εμπειρία του τοκετού– ανακαλούσαν στο μυαλό τους τα επίπεδα του πόνου που βίωσαν κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων στιγμών της διαδικασίας, αλλά και στο τέλος της γέννας.

Βέβαια, οι γυναίκες που είχαν γεννήσει με επισκληρίδιο ανέφεραν αισθητά χαμηλότερα επίπεδα πόνου από εκείνες που έφεραν το παιδί τους στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό. Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η σημασία της διάρκειας του τοκετού, μιας που φαίνεται να μην παίζει κανένα ρόλο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πόνο. Με απλά λόγια, μια γυναίκα που βίωσε έναν τοκετό 40 ωρών είναι πιθανό να τον θυμάται ως κάτι τόσο επώδυνο όσο και μια γυναίκα που είχε ένα σύντομο τοκετό!