Όλα όσα μαθαίνετε για την εγκυμοσύνη σας από τις επισκέψεις σας στο γιατρό όλους αυτούς τους 9 μήνες περιορίζονται συχνά στις πιο απαραίτητες πληροφορίες για την υγεία σας και την εξέλιξη της κύησης. Αν θέλετε, όμως, να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει με την ταχεία ανάπτυξη του μωρού σας στην κοιλιά σας, χρειάζεται λίγη παραπάνω έρευνα. Η εγκυμοσύνη είναι όντως ένα θαύμα, και τα παρακάτω 15 απίστευτα γεγονότα το αποδεικνύουν περίτρανα!

1. Το μωρό σας έχει ευδιάκριτο καρδιακό παλμό μόλις την 6η εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

2. Όλα τα σημαντικά όργανα του μωρού σας (καρδιά, πνεύμονες, νεφρά, εγκέφαλος και έντερα) σχηματίζονται και λειτουργούν από τη 10η εβδομάδα – απλά είναι μικροσκοπικά!   

3. Το μωρό σας θα γεννηθεί με 300 ξεχωριστά οστά, μερικά από τα οποία θα συνενωθούν. Οι ενήλικοι έχουν 206 οστά στο σώμα τους.

4. Οι κινήσεις του εμβρύου παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξή του, μιας και με τον τρόπο αυτό δοκιμάζει τα διάφορα μέρη του σώματός του και τα αισθητήρια νεύρα του.

5. Το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή σας από τη στιγμή της γέννησης.

6. Το μωρό σας θα έχει ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής του στις 10 εβδομάδες. 

7. Το μωρό σας θα ανταποκρίνεται στο άγγιγμά σας, αν πιέσετε την κοιλιά σας, ήδη από τη 10η εβδομάδα, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το αισθανθείτε.

8. Στη 13η εβδομάδα, το μωρό σας θα έχει τα δικά του μοναδικά δαχτυλικά αποτυπώματα.

9. Στη 18η εβδομάδα, το μωρό σας -αν είναι κορίτσι- θα έχει πλήρως σχηματισμένες τη μήτρα και τις σάλπιγγες του.

10. Περίπου στην 23η εβδομάδα, το μωρό σας θα τρομάξει αν ακούσει ένα δυνατό ή απότομο θόρυβο.

11. Αν αισθάνεστε επίμονα ρυθμικά χτυπήματα στη μήτρα σας, πιθανόν το μωρό σας να έχει λόξιγκα.  

12. Περίπου στην 27η εβδομάδα, το μωρό σας θα αρχίσει να εξασκεί την αναπνοή του, παρόλο που οι πνεύμονές του δεν προσλαμβάνουν ακόμα οξυγόνο.

13. Στην 28η εβδομάδα, το μωρό σας θα μπορεί να μυρίζει τα ίδια πράγματα μ’ εσάς.

14. Τη στιγμή της γέννησης, τα μάτια του μωρού σας θα έχουν ήδη το 75% του κανονικού μεγέθους τους.

15. Μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται στην πιθανή ημερομηνία τοκετού (οπότε, μην υπολογίζετε σ’ αυτό!). Παρακολουθήστε εδώ την εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα!