Αν βρίσκεστε σε διαδικασία προσπάθειας για να μείνετε έγκυος, καλό είναι να γνωρίζετε δύο βασικά πράγματα: 1. τη γόνιμη περίοδο και 2. τη συχνότητα επαφών. 

Μέσα σε κάθε κύκλο μιας γυναίκας, το γόνιμο διάστημα εκτείνεται περίπου πέντε μέρες πριν από την ωορρηξία έως και την ημέρα της ωορρηξίας. Η υψηλότερη πιθανότητα φαίνεται ότι επιτυγχάνεται όταν η επαφή συμβαίνει μία με δύο μέρες πριν από την ωορρηξία, ενώ μετά την ωορρηξία η πιθανότητα σύλληψης πρακτικά μηδενίζεται.

Βέβαια, αυτά τα δεδομένα επηρεάζονται και από την ποιότητα που έχει το σπέρμα. Η ποιότητα αυτή όσον αφορά την κινητικότητα, τη μορφολογία και το συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων φτάνει στο μέγιστό της μετά από απουσία εκσπερμάτισης για δύο με τρεις μέρες.

Αν και έχει υπολογιστεί ότι υψηλότερους δείκτες εγκυμοσύνης επιτυγχάνουν ζευγάρια που έχουν επαφές κάθε μία ή δύο μέρες, οι τακτικές επαφές δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ξεκινώντας σύντομα μετά το τέλος της περιόδου (μέχρι και την ωορρηξία) εξασφαλίζουν ότι και η επαφή θα γίνει μέσα στη γόνιμη περίοδο και η ποιότητα του σπέρματος θα είναι η καλύτερη δυνατή. Με τη συνεργασία του Λάμπρου Δημολένη, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος.