Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός στην εγκυμοσύνη. Πώς είναι, όμως, στ’ αλήθεια αυτό το σπουδαίο όργανο; Η φωτογραφική συλλογή που θα δείτε, θα ξεδιαλύνει κάπως τα πράγματα.

Πρόκειται για το εκπληκτικό έργο της φωτογράφου Marry Fermont, που ζει στην Ολλανδία και εργάζεται στην εταιρία «Fermont Fotografie», με σκοπό να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για το θαύμα που λέγεται «πλακούντας».

Ένας μέσος πλακούντας έχει διάμετρο περίπου 20 εκατοστά, πάχος 2-3 εκατοστά και βάρος περίπου 500 γραμμάρια. Αποτελείται από το εμβρυϊκό τμήμα, το χόριο, το οποίο συνδέεται με το βασικό φθαρτό της μήτρας, ο οποίος αποτελεί το μητρικό τμήμα. Προσαρτημένη στο όριο του πλακούντα είναι μια μεμβράνη, όπου βρίσκεται το έμβρυο στην κοιλιά της μαμάς του και «ζει» κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης. Στο κέντρο της κοίλης πλευράς είναι προσαρτημένος ο ομφάλιος λώρος, μέσω του οποίου τα ομφαλικά αγγεία (δύο αρτηρίες και μια φλέβα) οδεύουν προς το έμβρυο. Ο λώρος στην τελειόμηνο κύηση είναι περίπου 50 εκατοστά μακρύς. Δουλειά του πλακούντα είναι να εξασφαλίζει στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, αλλά και να το προστατέψει από διάφορες βλαβερές ουσίες που ενδέχεται να υπάρχουν στον οργανισμό σας.

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πόσο καταπληκτική δουλειά κάνει ένα συγκεκριμένο όργανο, συμβάλλοντας τόσο καθοριστικά στη δημιουργία μιας νέας ζωής!