Αν η υγεία σας δεν αποτελεί αρκετό κίνητρο για να κόψετε το τσιγάρο, τότε η υγεία του μωρού σας; Θα έπρεπε να είναι.
Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη επηρεάζει εσάς και την υγεία του μωρού σας πριν, κατά την διάρκεια και μετά την γέννηση του μωρού. Η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα και διάφορα άλλα δηλητήρια που εισπνέετε από το τσιγάρο, μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος κατευθείαν στο μωρό σας.
Το να καπνίζετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα:
–  Μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που είναι διαθέσιμο για σας και το μωρό σας
–  Αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας
–  Αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής
–  Αυξήσει τον κίνδυνο να γεννηθεί πρόωρα και λιπόσαρκο
–  Αυξήσει τον κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα του μωρού
Φυσικά, δεν θέλουμε να σας τρομοκρατήσουμε αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.  Όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το μωρό σας να αναπτύξει τέτοια και άλλα προβλήματα υγείας. Και μην ξεχνάτε: Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας στο κάπνισμα! Γι’ αυτό κόψτε το κάπνισμα… χτες!
Για να ενισχύσουμε την θέλησή σας, απαντάμε σε 5 ερωτήσεις που το πιο πιθανό είναι να σας απασχολήσουν!

Με τι τρόπο επηρεάζει εμένα και το μωρό μου το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα είναι ο συνδυασμός του καπνού από ένα αναμμένο τσιγάρο και του καπνού που εκπνέεται από έναν καπνιστή. Ο καπνός από την γόπα ενός τσιγάρου ή ενός πούρου περιέχει περισσότερες βλαβερές ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, νικοτίνη, κ.α) από τον καπνό που εισπνέει ο καπνιστής.  Αν εκτίθεστε συχνά στο παθητικό κάπνισμα, αυξάνεται ο κίνδυνος -τόσο για σας- όσο και για το μωρό σας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Καρδιοπάθειες, εμφυσήματος, αλλεργιών, άσθματος και άλλων προβλημάτων υγείας. Επίσης, τα μωρά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να  εμφανίσουν μειωμένη πνευμονική χωρητικότητα και να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν το λεγόμενο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πώς να το κόψω;

Μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτή την  κακή συνήθεια:
– Κρύψτε τα σπίρτα, τους αναπτήρες και τα τασάκια
–  Κάντε το σπίτι σας περιοχή μην καπνιζόντων
–  Ζητήστε από όσους καπνίζουν να μην το κάνουν μπροστά σας
–  Να πίνετε λιγότερα ροφήματα με καφεΐνη, γιατί μπορεί να σας «ξυπνήσουν» την επιθυμία για κάπνισμα.
–  Φροντίστε να έχετε τσίχλες για τις στιγμές που η επιθυμία σας για κάπνισμα φαίνεται ακατανίκητη
–  Παραμείνετε δραστήριες για να μην «τρέχει» το μυαλό σας στο τσιγάρο: κάντε μια βόλτα ή γυμναστική, διαβάστε ένα βιβλίο ή ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι.
–  Να αποφεύγετε τα μέρη όπου πολλοί άνθρωπο καπνίζουν, όπως μπαρ ή το να κάθεστε σε χώρους καπνιζόντων (π.χ. σε εστιατόρια)
Για κάποιες από εσάς οι παραπάνω συμβουλές σε συνδυασμό με την ισχυρή θέληση και απόφαση, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.  Δεν είναι όμως εύκολο για όλες.  Στην περίπτωση αυτή,  ζητήστε βοήθεια σε κάποιο από τα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος  που υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω υποκατάστατα νικοτίνης;

Οι τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης διαχέουν νικοτίνη στο αίμα του καπνιστή που προσπαθεί να το κόψει το κάπνισμα. Παρότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα στέρησης και να καταπολεμήσουν τις «λιγούρες» που νιώθουν όσοι προσπαθούν  να κάψουν το τσιγάρο, η ασφάλεια των προϊόντων όσον αφορά τις εγκύους δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς.  Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται ωστόσο η μέλλουσα μαμά μπορεί να το συζητήσει με τον γυναικολόγο της.

Πως θα αισθάνομαι αφού κόψω το κάπνισμα;

Τα ευεργετικά αποτελέσματα από την διακοπή του καπνίσματος φαίνονται από τις πρώτες  κιόλας μέρες.  Αφού κόψετε το τσιγάρο, ο καρδιακός σας παλμός, καθώς και αυτός του μωρού σας θα επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση και το μωρό σας θα διατρέχει πολύ λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων.  Ενδέχεται να παρουσιάσετε συμπτώματα στέρησης, γιατί ο οργανισμός σας είναι συνηθισμένος στη  νικοτίνη.  Μπορεί να έχετε ξαφνική ανάγκη για κάπνισμα, να είστε ευερέθιστες, να νιώθετε πείνα, να βήχετε συχνά ή ακόμα και να έχετε δυσκολία συγκέντρωσης.  Ευτυχώς τα συμπτώματα στέρησης είναι παροδικά.  Είναι εντονότερα όταν πρωτοκόψετε το τσιγάρο αλλά τείνουν να υποχωρήσουν εντός 10 με 14 ημερών. Να σκέφτεστε ότι αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι το σώμα σας θεραπεύεται και προσαρμόζεται στην νέα του ζωή, την απαλλαγμένη από το κάπνισμα. Να θυμάστε επίσης, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς τα συμπτώματα στέρησης, παρά τα τεράστια προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα. Όσο για τις εξάρσεις επιθυμίας για κάπνισμα; Αυτές είναι παροδικές και θα υποχωρήσουν άμεσα. Εσείς απλά…Μην καπνίσετε!

Κι αν υποτροπιάσω;

Απ’ όλα τα άτομα που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο, ένα 75% υποτροπιάζει. Οπότε, αν τυχόν υποτροπιάσετε, μην τα παρατήσετε. Σχεδιάστε από πριν στο μυαλό σας πως θα αντιδράσετε και τι θα κάνετε στην επόμενη φορά που θα σας έρθει η επιθυμία να καπνίσετε.  Να σκέφτεστε ότι έχετε ένα σκοπό… και αυτός είναι ιερός:  Να φέρετε στον κόσμος ένα υγιές μωρό και να είστε και εσείς γερή για να το μεγαλώσετε.