Υλικά:

Για το topping:

80 γραμ. ανάλατο βούτυρο

150 γραμ. καστανή ζάχαρη

μισό κουταλάκι του γλυκού βανίλια

4 μεγάλες μπανάνες

 

Για τη ζύμη:

240 γραμ. απλό αλεύρι

2μιση κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

μισό κουταλάκι τζίντζερ

300 γραμ. καστανή ζάχαρη

120 γραμ. ανάλατο βούτυρο

3 αυγά

150 ml ξινόκρεμα

 

Εκτέλεση:

  1. Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι.
  2. Για να κάνετε το topping, βάλτε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι μέχρι να λιώσουν μαζί. Προσθέστε τη βανίλια και χύστε την καραμέλα στον πάτο του ταψιού σε ένα ίσο στρώμα. Κόψτε τις μπανάνες στη μέση κατά μήκος και τοποθετήστε τις πάνω στην καραμέλα.
  3. Για να κάνετε τη ζύμη, βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ελάχιστο αλάτι. Χτυπήστε τα με ένα μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα απαλό μείγμα. Ρίξτε τη ζύμη πάνω από τις μπανάνες ώστε να είναι ομοιόμορφη. Ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου και αφήστε το να κρυώσει. Γυρίστε στο ανάποδα.